İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF- Dİ), Gençlik ve Spor Bakanlığı, Filistin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Anadolu Ajansı (AA) iş birliğinde gerçekleştirilen İKGF-Dİ Gençlik Medya Kapasite Geliştirme ve Eğitim Kampı başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onursal başkanlığını yaptığı, Kudüs-2018 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti Uluslararası Programı kapsamında İİT Gençlik Forumunca ağırlıklı olarak Filistinli gençler için düzenlenen eğitim kampının açılışı, Filistin Gençlik ve Spor Bakanı Jibril Rajoup, İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topaloğlu, Samsun Valisi Osman Kaymak'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Rajoup, 19 Mayıs Gençlik Kampında düzenlenen eğitim kampının açılışında, eğitimi veren Anadolu Ajansına teşekkür etti.

İsrail'in ırkçı yönetimi altında yaşadıklarını dile getiren Rajoup, "Onlar, bu dönemin yeni Nazileri. ABD yönetimi de şu anda İsrail’in yaptığı her şeyi destekliyor. ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü çok rahat bir şekilde Yahudilere teslim etti ama şunu unuttu ki Kudüs, hem Filistin’in hem de İslam dünyasının merkezidir, öyle de kalacaktır. Mali yollarla Filistinlilerin tutkusunu yok edebileceğine inanıyor ancak biz hiçbir şekilde yıkılmayız. Birliğimiz bozulmaz. Trump istediği her şeyi yapabilir ancak barışçıl bir çözüm bulmazsak Filistin, İsrail sorununu kendi yoluyla çözemez. Trump, Filistinlilere karşı tüm taktiklerini kullanabilir. Bu taktikler bölgesel güvenliği ve istikrarı sağlayabilecek çözümler değil." dedi.

Bakan Rajoup, Filistinlilerin kendi devletini koruma haklarının bulunduğunu vurgulayarak, "Bu olması gereken bir şeydir. Çılgın, ırkçı ve faşist işgal altında yaşıyoruz. İsrail, 51 yıldır Filistin'i yok etmek istemekte, haritadan silmek istemektedir. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Bizim insanlarımızın dayanıklılığı var. Biz Filistin’de doğduk ve gömülene kadar Filistin'de yaşayacağız. Beyaz bayrak kaldırıp teslim olmak bizim kitabımızda yer almıyor. Ne bu jenerasyonda ne de 50 yıl sonraki jenerasyonda bu olmayacak" ifadesini kullandı.

"Türkiye ve Erdoğan, Filistin’i desteklemekle çok büyük bedeller ödüyor"

Türkiye'nin her zaman Filistin'in yanında olduğunu dile getiren Rajoup, şöyle devam etti:

"Trump ve faşist Netanyahu şunu bilsin ki Ürdün Nehri arasında yaşayan insanların yüzde 50'si Filistinlidir ve Yahudi değildir. Filistinli insanların varlığını inkar etmek en büyük terördür. Barışa ulaşmanın en doğru yolu, bizim haklarımızın farkına varılması ve bunların bize verilmesidir. Filistin bağımsızlığını, yasallığını ve meşruiyetini kabul etmek barışçıl bir adımdır. Çatışmadan çıkmanın en doğru yolu budur. Bizim çektiklerimizin duyurulması adına yaptıklarınız için çok teşekkür ediyorum. Tüm Müslümanların dünya çapındaki destekleri çok önemli. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Filistin'e verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Faşizm, siyonizm ve Trump'un cehenneme kadar yolları var. Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'i desteklemekle çok büyük bedeller ödüyor. Filistin halkı ve Türk halkı sonunda kazanacak. Çünkü bizim davamız çok haklı bir dava. Bir süre sonra bağımsız bir Filistin devleti ortaya çıkacaktır. Savaşımıza ve direnmeye devam edeceğiz."

Samsun Valisi Osman Kaymak da Anadolu Ajansının verdiği eğitimin önemli olduğunu dile getirdi.

Filistin'in meselesinin İslam dünyası için önemli olduğunu vurgulayan Vali Kaymak, şunları kaydetti:

"İslam ülkelerini AB'ci, ABD'ci gibi ayırmak istiyorlar. Müslüman devletlerin menfaati söz konusu olduğunda bir araya gelemiyoruz. Filistin meselesi bütün İslam dünyasının ortak konusudur. Bu kampta bu konular görüşülecek. İslam devletleri varlık yokluk savaşı verdiğinde, Filistin varlık savaşı verdiğinde Müslüman bir ülkenin ABD, İngiliz ve İsrail politikasını savunması zorumuza gidiyor. Maalesef Arap ülkelerinin bir kısmı Filistin davasını savunmuyor. Orada İsrail penceresinden ve ABD penceresinden bakanlar var. Bu kamp bizlere gerçekleri öğretecektir."

İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov ise medyanın dünyada önemli bir yer tuttuğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bugün medya her şeydir. Bir şey olmuş olabilir ama bu medyada yer almamışsa olmamış demektir. Olayların doğru şekilde medyada yer alması çok önemlidir. Samsun'da bugün 15 Filistinli genç ile birlikte Türkiye'den ve Müslüman ülkelerden gelen gençler medya eğitimi almaktadır. Burada öğrenilecek şey gerçeği öğrenmek değil, gerçeği daha nasıl iyi anlatmaktır. Ben Anadolu Ajansına tüm kalbimle teşekkür etmek istiyorum. En iyi bilgiyi en profesyonel kişilerle veren Anadolu Ajansının bu eğitim programına çok büyük bir katkısı oldu. Sadece Filistinli değil dünyada yeni nesil gazeteci yetiştirme noktasında önemli katkıları oldu." 

İKGF-Dİ Gençlik Medya Kapasite Geliştirme ve Eğitim Kampının 1 hafta devam edeceği ve eğitimin ardından kampa katılan Filistinli gençlere sertifika verileceği bildirildi.