HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Darfur'daki sığınmacılar için Batılı ülkelerin yardımlarını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Beşir, Güney Darfur eyaletinde yaptığı ve Sudan devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında "Dışarıdan yardıma ihtiyacımız yok. Kalkınma projeleri inşa etmek ve sığınmacılara hizmet vermek için çaba sarf ediyoruz." dedi.

Yardımların "Zekat Divanı" aracılığıyla sığınmacılara ulaştırılacağını kaydeden Beşir, "kimsenin kendilerine yemek vermesine ihtiyaç duymadıklarını" ifade etti. Beşir şunları söyledi:

"Sığınmacılar, yardım almak için Batılıların önünde dilenci gibi sıraya giriyor. Halkımızın bu hale düşmesini kabul etmeyeceğiz. Dışarıdan gelenlere biz yardım ediyoruz, onların yardımlarına ihtiyacımız yok. Biz veren eliz, alan el olmayacağız."

Tüm ihtiyaçlarını karşılamakla birlikte herkes evine ve tarlasına dönene kadar sığınmacıların yanında olduklarını dile getiren Beşir, bölgenin en önemli kamplarından biri konumundaki Kelime Sığınma Kampı'nda kalan sivillerin "evlerine dönme" konusuna sıcak baktığını aktardı.

Silahların toplanması konusuna da değinen Beşir, bunun "zorunlu" bir mesele olduğunu ve Darfur'da istikrar ile güvenliğin yeniden sağlanması için nihai karar niteliği taşıdığını ifade etti.

Beşir ayrıca silahların sadece rejim güçlerinin elinde olacağını, aksi davranışta ısrar edenlerin adalet önünde cezalandırılacağını dile getirdi.

Üç günlük ziyaret için dün Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala'ya giden Beşir, salı günü de Batı Darfur Eyaleti'nin başkenti Cuneyna'ya giderek bölgedeki birçok projenin açılışını yapmıştı.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, geçen nisan ayında halkın elindeki silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış ancak bunun ne zaman başlayacağıyla ilgili bilgi vermemişti. Sudan hükümeti ise kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

Savunma Bakanı General Ivad Muhammed bin Avf, 1 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Ordu, güç kullanarak da olsa halkın elindeki silahları toplayacak." demişti.

Darfur'daki kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmamakla birlikte bunun ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.