Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ile yaşanan gerginlikte, gerilimin azaltılması yönündeki sinyallerin memnuniyet verici olduğunu ancak Nazi benzetmelerine son verilmesi gerektiğini söyledi. 

Almanya'da Cumhurbaşkanı seçilen eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Mecliste (Bundestag) düzenlenen bir törenle yemin ederek resmen görevine başladı. Meclisteki yemin törenine Almanya Başbakanı Angela Merkel ile eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da katıldı. 

Cumhurbaşkanı Steinmeier, yemin sonrası yaptığı konuşmada, Hollanda seçimleri ve Türkiye ile yaşanan gerginliğe değindi.

Türkiye'nin 30 yıl önce geri kalmış bir ülke olduğunu ve milyonlarca insanın iş aramak için yurtlarını terk ederek Avrupa'ya geldiğini ifade eden Steinmeier, "Günümüzde Türkiye farklı bir ülke. Bir ekonomik kalkınma ve reform dönemi ve bunu kimse inkar etmeyecektir, Avrupa ile yakınlaşma dönemi yaşadı. Biz Almanlar tüm bunları takdir ettik ve destekledik. Türkiye'nin son 20 yılda izlediği yola, Almanya'da yaşayan, çalışan ve burada kendini evinde hisseden birçok Türk asıllı insan nedeniyle de kendimizi özellikle bağlı hissettik." dedi.

Türkiye'ye kibir ve ukalalıkla bakmadıklarını belirten Steinmeier, "Türkiye'nin Irak ve Suriye gibi büyük bir kriz bölgesine komşu olduğunu biliyoruz. Geçen yaz yaşanan darbe girişimini kınıyoruz. Ancak yıllardan, onlarca yıldan beri kurulanların dağılmasından endişe duyuyoruz. Çağrım bu endişeden kaynaklanmaktadır. Gerilimin azaltılması yönündeki inandırıcı sinyaller memnuniyet vericidir. Ancak, ağıza alınmayacak Nazi benzetmelerine son verin. Türkiye ile ortaklık isteyenlerle olan bağı kesmeyin. Hukuk devletine, medya ve gazetecilerin özgürlüğüne saygı gösterin. Ve Deniz Yücel'i serbest bırakın." ifadelerini kullandı.

- "Hollanda nedeniyle gevşeme için neden yok"

Steinmeier, otoriter rejimlerin Avrupa'da yayılmakta olduğuna dikkati çekerek, Hollanda'da son yapılan seçimde ırkçı partinin birinci olmamasına atıfta bulundu. Alman Cumhurbaşkanı, "Her ne kadar Hollandalı komşularımızın seçim kabinlerinde demokratik geleneklerine yönelik saldırıyı savuşturmalarına sevindiysem de büyük bir gevşeme için neden yok." şeklinde konuştu.

Almanya'da da popülistlerin ve bazı grupların düşman imajı oluşturup vatandaşlar arasında kışkırtıcılık yaptıklarına işaret eden Steinmeier, bunun üzerine ciddiyetle gitmeleri gerektiğini, demokrasinin sadece sözde kalmaması ve demokrasi için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyanın birçok bölgesinde insanların kendileri kadar rahat yaşamadığına da dikkati çeken Steinmeier, demokrasinin kusursuz olmadığını ancak daha iyi bir yönetim şeklinin de bulunmadığını kaydetti. 

Demokrasilerde cesur olunması ve sorunların da açıkça dile getirilmesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, görevinde tarafsız olacağını ancak her zaman demokrasiden ve Avrupa'dan yana taraf olacağını sözlerine ekledi. 

Meclisteki yemin töreni Alman Milli Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.