MOSKOVA (AA) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Halkları Kongresi adı altında düzenlemeyi planladıkları toplantıyla ilgili "Astana sürecinin garantörlerinden Türkiye ve İran ile kongrenin gündemi ve zamanlaması istişare ediliyor.” dedi.

Lavrov, Soçi kentinde Suriyeliler arasında düzenlemeyi planladıkları ulusal diyalog kongresiyle (Suriye Halkları Kongresi) ilgili Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kongreye ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile yakın temas içerisinde olduklarına dikkati çeken Lavrov, “Kongrenin, BM nezdinde Cenevre’de yürütülen Suriye görüşmelerine olumlu ivme kazandırmasını umuyoruz.” dedi.

Rus Bakan, kongreye ilişkin bölgedeki tüm ülkelere hangi adımların atıldığına dair bilgi verildiğini öne sürerek, “Kongre iptal edilmedi veya ertelenmedi. Çünkü resmi olarak bir tarih zaten duyurulmamıştı. Şimdi Astana sürecinin garantörlerinden Türkiye ve İran ile kongrenin gündemi ve zamanlaması istişare ediliyor. Resmi takvimin yakın zamanda duyurulacağını umuyoruz.” diye konuştu.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 30-31 Ekim'de düzenlenen 7. toplantıda Rusya, Türkiye ve İran'a Soçi'de Suriyeliler arasında ulusal diyalog kongresi toplamayı önermişti. Garantör ülkeler, konuyu değerlendirmeye kararı almıştı. Toplantıya katılan kaynaklar, kongrenin yapılmasına henüz karar verilmediğini, bu konu üzerindeki görüş alışverişinin süreceğini ifade etmişti.

Muhaliflerin çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Cenevre görüşmelerindeki temsil heyeti Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), toplantıyı Rusya'nın tek taraflı girişimi olarak niteleyerek, katılmayacaklarını duyurmuştu.