İSLAMABAD (AA) - Pakistan'da iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) partisi, boşalan başbakanlık koltuğuna kısa süre içerisinde aday gösterileceğini açıkladı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in yargı kararıyla görevden uzaklaştırılmasının ardından partisinin üst düzey yetkilileri basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan PML-N liderlerinden Ahsan İkbal, parlamento çoğunluğuna sahip partinin, yeni başbakan adayını kısa sürede açıklayacağını ifade etti.

Toplantıda Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin teknik konular üzerinde duran liderler, kararın ayrıntılı olarak inceleneceğini ve buna göre adımlar atılacağını vurguladı.

PML-N üst düzey yetkilileri, genel seçimlerin planlandığı gibi 2018'de yapılacağını, erkene alınmasını kesinlikle gündemde olmadığını belirtti.

- Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına giden süreç

Pakistan Anayasa Mahkemesi, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Başbakan Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına karar vermişti. Ayrıca Maliye Bakanı Muhammed İshak Dar da görevden uzaklaştırılmıştı.

Mahkeme, "Pakistan Başbakanının parlamento ve mahkemeye karşı dürüst davranmadığını" belirterek, Şerif'in artık başbakanlık koltuğuna "layık olmadığını" bildirmişti. Mahkeme kararına göre, Şerif ömür boyu siyasetten men edilmişti.

Anayasa Mahkemesi ayrıca Şerif'in bazı aile üyeleri hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan Ortak Soruşturma Komisyonu (JIT) tarafından toplanan tüm materyallerin, 6 hafta içinde "Yolsuzluk Mahkemesine" gönderilmesine karar vermişti.

Bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi, Başbakan Şerif, Şerif'in çocukları Meryem, Hasan, Hüseyin Şerif ve milletvekili Muhammed Safdar aleyhinde söz konusu mahkemede yolsuzluk davası açılacağını bildirmişti.

Enformasyon Bakanı Marriyum Aurangzeb düzenlediği basın toplantısında, "Şerif'in 4. kez başbakan seçileceği günler uzak değil. Bazı kararlar mahkemelerde bazıları da insanların vicdanında alınır. Belki birini kaybettik. Şaşırmadım ama üzüldüm." değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa Mahkemesinin kararının ardından Başbakan Şerif'in görevi bıraktığı açıklanmıştı.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Panama belgeleri ve Şerif ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere Nisan ayında 6 kişiden oluşan bir komisyon kurulması kararı almıştı.

Ülkenin 2 istihbarat kuruluşunun temsilcilerinin de bulunduğu JIT, daha önce Şerif'in iki oğlu, kardeşi ve iki yakın çalışma arkadaşını sorgulamıştı. JIT raporunda, "Davalıların deklare ettiği mal varlığıyla bilinen gelir kaynaklarından elde edilen arasında kayda değer fark bulunmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından Başbakan Şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldıkları ileri sürülmüştü.

Pakistan yasalarında off-shore şirkete sahip olmak yasaklanmasa da muhalefet bu paranın "rüşvet ve yolsuzluk" ile elde edildiğini öne sürüyor.

Şerif önceki iki başbakanlık deneyiminde de görev süresini tamamlayamamıştı.

Ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarını reddeden Şerif, soruşturmayı "haksız" olarak nitelendirmişti. Şerif yanlıları, başbakanın koltuğundan edilmesi için kendisine komplo kurulduğunu iddia etmişti.

2016 yılının nisan ayında Şerif'in en büyük oğlu Hüseyin Navaz, ailesinin off-shore şirketleri ve ülke dışında gayrimenkulleri olduğunu itiraf etmişti. Hüseyin Navaz, yurt dışına tüm para aktarımın yasal olduğunu savunmuş, mal varlığını açıklamayı ise reddetmişti.

Öte yandan, ülkedeki genel seçimlerin 2018'de yapılması planlanıyor.

- Ülkede 5 yıllık görev süresini tamamlayan başbakan yok

Pakistan'da bugüne kadar kurulan 18 hükümetten hiçbirinde başbakan 5 yıllık görev süresini tamamlayamadı.

Ülkenin 70 yıllık tarihinde ikinci kez görevdeki bir başbakan yargı kararıyla görevden alınmış oldu. 2012 yılında da dönemin Başbakanı Yusuf Rıza Gilani görevden uzaklaştırılmıştı.

Pakistan'da 2013'te iktidara gelen PML-N döneminde ülkede ekonomik büyüme, terör saldırılarında kayda değer azalma ve özellikle 60 milyar dolarlık yatırım projelerini kapsayan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru(CPEC) sayesinde Çin ile yakınlaşma görülmüştü.

- Bundan sonraki süreç

İktidardaki PML-N partisinin bundan sonraki süreçte yeni başbakanı belirlemesi bekleniyor. Yeni başbakanının, 342 kişilik Ulusal Mecliste koalisyon ortaklarıyla 209 koltuğa sahip PML-N'den seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Şerif'ten sonra görevi devralacak başbakan adayları arasında öne çıkan isimler arasında Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Çodri Nisar Ali Han, Savunma Bakanı Havaca Muhammed Asif ve Ulusal Meclis sözcüsü Serdar Ayaz Sadik bulunuyor.

Her ne kadar muhalefet partilerinin başbakanlık koltuğuna aday gösterme hakkı bulunsa da muhalif bir ismin başbakanlığa seçilme ihtimali son derece düşük.

Yeni başbakan için oylamanın gelecek günlerde yapılması bekleniyor.

- Navaz Şerif kimdir?

Şerif, ülkenin en önde gelen sanayici ailelerinden birinin oğlu olarak 1949 yılında Lahor'da dünyaya geldi. Bugün Pakistan'ın en büyük ikinci holdingi olarak kabul edilen İttifak Holding, Şerif ailesine ait.

Şerif, Government College of Lahore'da lisans eğitiminin ardından yine Lahor'da bulunan Pencap Üniversitesi'nde hukuk yüksek lisansı yaptı.

Pakistanlı siyasetçi, daha önce iki kez başbakan seçilmiş, ilk başbakanlık dönemini 1 Kasım 1990 -18 Temmuz 1993 arasında, ikinci dönemini 17 Şubat 1997 ile 12 Ekim 1999 arasında yapmıştı. Navaz Şerif, 5 Haziran 2013 tarihinde 3. kez başbakan olmuştu.

PML-N lideri Şerif, 1998'de Hindistan'ın nükleer testlerine tepki olarak nükleer denemelere imza atmış, Kargil Savaşı sırasında Hindistan'a karşı tutumuyla dikkat çekmiş ve General Pervez Müşerref'in yaptığı darbeyle görev süresi dolmadan iktidardan düşürülmüştü.