TAŞKENT (AA) - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, New York'taki temasları kapsamında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Mirziyoyev, IMF Başkanı Lagarde ile görüştü. Görüşmede Mirziyoyev, IMF'nin dünya ekonomisindeki durumun iyileştirilmesindeki önemini kaydetti.

Lagarde da Mirziyoyev'in öncülüğünde Özbekistan'da gerçekleştirilmekte olan geniş kapsamlı reformlar sürecinde ekonomik ve sosyal istikrarın sağlanmasına önem verilmesinin dikkate değer olduğunu belirtti. Lagarde, IMF'nin teknik destek ve ekonomik politika alanlarında danışmanlık yapma yoluyla Özbekistan'daki maliye sisteminde gerçekleştirilmekte olan reformları desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

Görüşmede, döviz alanındaki reformlar sürecinde devlet kurumları ve ticari bankaların desteklenmesi, ticaretteki tarifelerin indirilmesi, sosyal korumaya muhtaç kişilerin desteklenmesine yönelik çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunulan taraflar, ayrıca devlet bütçesinin fazlalık vermesi, vergi ve istatistik sektörlerinin geliştirilmesi, bankacılık sisteminde istikrarın temin edilmesi, dış ticaret politikasının serbestleştirilmesi gibi planlanan faaliyetleri gözden geçirdi.

Görüşmede, Özbekistan ile IMF arasındaki iş birliğinin genişletilmesi, ülkede iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi konuları detaylı olarak ele alındı.

IMF'nin tavsiyesiyle Özbekistan Merkez Bankası kararıyla, eylül ayı itibarıyla ülkede piyasa ekonomisine dayalı dalgalı kura geçilmişti. Özbekistan somu, dolar karşısında yüzde 92,40 değer kaybetmiş, daha önce 4210 somdan işlem gören dolar 8100 somdan işlem görmeye başlamıştı.