ROMA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmayı herkesin koruması gerektiğini söyledi.

Mogherini, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğunun kuruluşunun 60. yıldönümü dolayısıyla silahsızlanma, nükleer silahların azaltılması, güvenlik ve bilimsel işbirliği konularına odaklanan ve Roma'da 1988'den bu yana düzenlenen Edoardo Amaldi Konferansına video sistemiyle katıldı.

Yüksek Temsilci, konuşmasında İran ile yapılan anlaşma ve son dönemde nükleer programlarıyla gündeme gelen Kuzey Kore’ye yönelik mesajlar verdi.

Uluslararası toplumun, nükleer programına ilişkin 2015’te İran ile vardığı anlaşmayı "kazan-kazan çözümü” olarak niteleyen Mogherini, "Bu anlaşma, sadece tek bir ülkeye ait değil bütün dünyaya ait. Bizim dönemimizin en kötü nükleer krizine bir son nokta koydu." dedi.

- "8 kez belgelendi"

Mogherini, İran'ın anlaşmaya saygı duyduğunu ve bunun 8 kez belgelendiğine dikkati çekerek, “Bu anlaşmayı hepimizin koruma zorunluluğu, sorumluluğu var. Bunda hepimizin çıkarı var. Silahların yayılmasına ilişkin uluslararası anlaşmaları korumalı ve genişletmeliyiz. Zaman bunları kaldırma zamanı değildir." ifadesini kullandı.

Kuzey Kore'nin nükleer programı hakkında da Mogherini, bu ülkeden gelen tehdit karşısında yeni bir cephe açılmasına izin verilemeceğıini bildirdi.

Mogherini, şunları kaydetti:

"Kuzey Kore üzerinde en yüksek baskıyı kuruyoruz. AB olarak, BM yaptırımlarının uygulamasında iyi örneği sergiliyoruz ve ek olarak kendi tedbirlerimizi uygulamaya koyuyoruz. Ama aynı zamanda, uluslararası toplum ve özellikle de bölgedeki partnerimizle birlikte geri dönüşü olmayan, teyit edilebilir düzeyde bütünüyle nükleerden arındırılmış bir Kore Yarımadası inşa etmek için birlikte çalışıyoruz ve bir şeyler yapmanın tek yol olduğuna inanıyoruz."