KAHİRE (AA) - Mısır, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail’in başkenti" olarak tanımasını kınadı.

Mısır Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliği Kudüs'e taşıması kararını kınamaktadır. Uluslararası sözleşmelere aykırı bu tür tek taraflı adımlar Kudüs'ün işgal altında olduğu şeklindeki yasal durumunu ve statüsünü değiştirmeyecektir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu kararın Filistin ve İsrail arasında başlaması hedeflenen barış görüşmelerini ve bölge istikrarını olumsuz etkileyeceği kaygısı dile getirildi.

ABD’nin kararına El-Ezher'den de tepki geldi. El-Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, gelecek ocak ayında Kudüs ile ilgili uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Mukaddes şehrin kimliğine yönelik atılacak herhangi bir adımın olumsuz sonuçları olacağı uyarısında bulunan Tayyib, Müslüman ve Hıristiyan din alimlerinin yanı sıra uluslararası ve bölgesel kuruluşların katılacağı Kudüs ile ilgili bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Tayyib, ABD'nin kararının, bir buçuk milyar Müslüman ve kalbinde Kudüs'ün önemli bir yeri olan milyonlarca Arap Hristiyan'ın duygularını hiçe saydığını vurguladı.

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey de sosyal paylaşım sitesindeki hesabında "Rehavete kapıldık ve kaybettik" ifadelerini kullandı. Baradey "Sadece kınama gibi sözlü tutumlar değil, daha etkili tepki seçeneklerine ağırlık verilmesi gerektiğini" kaydetti.

ABD Başkanı Trump, dün düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.