KUDÜS (AA) - Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki metal arama dedektörlerinin kaldırılmasının ardından toplanan Kudüslü alimler, Harem-i Şerif'e girip girmeme konusundaki kararını açıklaması için Kudüs İslami Vakıflar Dairesi'nden rapor istedi.

Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Kudüs Başkadısı Vasf Bekri, Kudüs İslam Vakfı Yüksek Konseyi Başkanı Abdulaziz Salhab ve Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri'den oluşan Kudüslü alimler, Mescid-i Aksa'daki son gelişmelere ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Kudüslü alimler, saldırılar sonucu Mübarek Mescid-i Aksa'ya verilen zararların tespit edilmesi ve giderilmesi için Kudüs İslami Vakıflar Dairesi'ne, Harem-i Şerif'in iç ve dış kısmıyla ilgili bir ön rapor hazırlama görevi verdi." ifadeleri kullanıldı.

İslami Vakıflar Dairesi'nden gelecek rapor doğrultusunda Kudüslü alimlerin, Harem-i Şerif'e girip girmeme konusunda bir karar vereceği aktarılan açıklamada, "Kudüslü alimler olarak, işgalci makamların 14 Temmuz'dan bu yana yaptığı tüm icraatları reddediyoruz. Mescid-i Aksa'nın tüm kapılarının bütün Müslümanlara özgürce açılması gerekiyor." denildi.

Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh Sabri, Kudüs'te gerçekleştirilen toplantının ardından AA muhabirine, "Kudüslü alimler olarak bizlerin tutumu, İslami Vakıflar Dairesi'nden gelecek raporu görmeden önce Mescid-i Aksa'ya girmemektir. Raporun bu gece çıkması bekleniyor." dedi.

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu elektronik arama dedektörlerini gece saatlerinde kaldırmıştı.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisi ise kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfınca kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor. Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor.

İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfına danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabulü halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsisinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

Dedektörlerin kurulduğu günden beri Aksa'nın kapılarına gelerek burada namazlarını eda eden binlerce Müslümanla İsrail polisi arasında çatışma yaşanıyordu.