BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Guta bölgesinde sivillere yönelik kimyasal silah kullanılmasını kınadı.

Merkel, başkent Berlin'de Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bir gazetecinin, Doğu Guta bölgesinde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünden (OPCW) kimyasal silah uzmanlarının araştırma yapmasını isteyen Rusya'nın önerisini nasıl karşıladığını sorması üzerine, bölgede kimyasal silah kullanıldığının çok açık olduğunu belirterek, "Bu yeniden kontrol edilebilir ama olayın kınanmasında bize büyük bir fayda sağlamayacaktır." şeklinde konuştu.

Alman hükümetinin dün de bu saldırıları kınadığını hatırlatan Merkel, "Tüm uluslararası tartışmalara ve kınamalara rağmen orada her defasında kimyasal silah kullanılması gerçekten de çok sarsıcı." dedi.

Bu nedenle BM Güvenlik Konseyinin acilen toplantıya çağrılmasından da memnuniyet duyduğunu dile getiren Merkel, "Burada çok açık bir dille konuşmamız lazım." şeklinde konuştu.

Merkel, Poroşenko ile yaptığı görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Rusya ile Ukrayna arasında Doğu Ukrayna'da yaşanan olayları da ele aldıklarını belirterek, Minsk süreci çerçevesinde karşılıklı esir değişimini ve bölgedeki ateşkesi desteklediklerini, kendisinin dün de bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü söyledi.

Kuzey Akım 2 boru hattı projesine ilişkin görüşlerinin sorulmasına karşılık Merkel, bu projenin gerçekleşmesi durumunda bile Ukrayna'nın bir petrol ve doğalgaz geçiş ülkesi olarak öneminin azalmayacağını ifade etti.

Poroşenko ise Minsk sürecini desteklediği ve Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesini kabul etmediği için Almanya'ya teşekkür ederek, Rus askerlerinin Doğu Ukrayna'da saldırılarını sürdürdüğünü, Ukrayna askerlerinin de çoğu kez buna karşılık verdiğini, bu nedenle Minsk sürecinde şu ana kadar bir gelişme yaşanmadığını vurguladı.

Rusya'nın, Salisbury'deki kimyasal gaz saldırısının yanı sıra Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını da inkar ederek dünya çapında güven kaybettiğini ve artık hiç kimsenin Rusya'nın açıklamalarına inanmadığını kaydeden Poroşenko, "Rusya'dan daha medeni iş birliği bekliyoruz." dedi.

Poroşenko, Merkel ile Doğu Ukrayna'daki gelişmelerin yanı sıra ikili ekonomik ve ticari ilişkileri ayrıca ABD'nin, Avrupa ülkelerinden ithal ettiği bazı mallar için gümrük vergilerini arttırma kararını ele aldıklarını sözlerine ekledi.