BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'ya yönelik göçün AB ülkeleri arasında yönlendirilmesi konusunda yeterli ölçüde dayanışma içinde olunmadığını, bu konuda daha fazla çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Başbakan Merkel, bugün Brüksel'de sona eren AB Liderler Zirvesi'nden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısında, AB'nin dışa yönelik olarak ve kendi içinde hareket yeteneğini daha fazla güçlendirmesi gerektiği yönünde karar aldıklarını, savunma alanında da birlikte hareket edeceklerini, bunun NATO'ya karşı bir tavır olmadığını, aksine NATO'yu tamamlayıcı bir tutum olacağını ifade etti.

Zirvede ağırlıklı olarak yasa dışı göçe karşı mücadele konusunu da ele aldıklarını kaydeden Merkel, "Göçün dışa yönelik boyutunda olduğu kadar iç dayanışma konusunda görüş birliği içinde değiliz. Bu konuda daha fazla çalışmamız lazım. Bazı alanlarda dayanışma gösterip, diğer bazı alanlarda dayanışma yapılmaması olamaz." diye konuştu.

Avro Bölgesi'nin güçlendirilmesi konusunda da müzakereleri sürdüreceklerini ve Avrupa Merkez Bankası Başkanının, AB ülkelerinde yeniden bir büyüme ve istihdam artışı yaşandığı görüşünde olduğunu belirten Merkel, yapısal reformlara giderek Avro Bölgesi'nin rekabet gücünün arttırılmasını arzuladığını söyledi.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla (Brexit) ilgili olarak da diğer 27 AB üyesi ülke ile iyi işbirliği yaptıklarını, bu sayede konuya ilişkin müzakerelerde ikinci aşamaya geçme kararı aldıklarını ifade eden Merkel, "Bununla birlikte bizim için bugüne kadar olduğundan daha zor bir çalışma dönemi başlıyor." dedi.

AB Komisyonu'nun, hukukun üstünlüğünü ihlal etmekle suçladığı Polonya'ya karşı önlemler almak istemesi durumunda ne yapacakları şeklindeki bir soruya Merkel, AB Komisyonu'nun bu konuda Polonya'da yeni seçilen Başbakan Mateusz Morawiecki ile görüşmesini ümit ettiğini belirterek, "AB Komisyonu'nun faaliyetleri ile ilgili olarak yeni seçilen Başbakan ile görüşme yapılmasını ve bizim bu tür yöntemlere başvurmak zorunda kalmayacağımızı ümit ediyorum ancak açık hukuk devleti prensiplerimiz var. Komisyon bunların uygulanmasının gerekli olduğunu düşünürse Almanya da buna uyacaktır. Bunun yanı sıra, Polonya'nın yeni Başbakanı ile iyi bir işbirliği yapmak için çaba harcayacağım. Polonya AB içinde önemli bir ortak. İkili işbirliğimiz ne kadar iyi olursa bu tüm Avrupa için iyi olur." şeklinde konuştu.