Kuzey Kore, dünyayı tedirgin eden füze denemelerine bir yenisini daha ekledi ve ülkenin başkenti Pyongyang'dan doğu yönüne doğru balistik bir füze fırlattı. Japonya'yı alarma geçiren füze denemesi nedeniyle, Japon hükümeti 'füzenin büyük olasılıkla toprakları üzerinden geçtiğini' açıkladı ve halka sığınaklara çekilme çağrısı yaptı. Kuzey Kore, geçen ay da Tokyo'nun 'benzeri görülmemiş bir tehdit' olarak nitelediği başka bir füze fırlatmıştı.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore tarafından başkent Pyongyang'dan "belirlenemeyen" bir füze fırlatıldığını açıkladı.

Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kuzey Kore, Pyongyang, Sunan yakınlarında sabah saat 06.57 civarında tanımlanamayan bir füze fırlattı. Füze Japonya'nın üstünden geçerek Kuzey Pasifik'e ulaştı." ifadelerine yer verildi.

Ordu, söz konusu füzenin 770 kilometre yüksekliğe ulaştığını, havada 3 bin 700 kilometre mesafe katettiğini duyurdu.

Açıklamada, Güney Kore ve ABD'nin söz konusu fırlatmayla ilgili bilgiyi analiz ettiği de aktarıldı.

- Güney Kore'den tatbikat

Güney Kore Devlet Başkanlığınca Pyongyang'ın füze denemesinin hemen ardından Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı yapıldı ve ordu Doğu Denizi'nde balistik füze tatbikatı düzenledi.

Japon basınının haberlerine göre, Japon Hükümeti balistik füzenin Kuzey Kore'den fırlatıldığını ve Japonya'nın kuzeyini aşarak yerel saatiyle 7:16'da Pasifik Okyanusu'na düştüğünü kaydetti.

Japon Güvenlik Konseyi bu sabah toplanıyor. Aynı zamanda Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae Ulusal Güvenlik konseyinin acil bir şekilde toplanacağını açıkladı.