WASHINGTON (AA) - ABD'de Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Al Green, Seth Moulton ve Brad Sherman'ın, görevi başındaki ABD başkanının görevi kötüye kullanması durumunda kendisini af yetkisinin kaldırılmasını öngören yasa tasarısı hazırladıkları bildirildi.

Teksas vekili Green, Massachusetts vekili Moulton ve Kaliforniya vekili Sherman ile birlikte hazırladıkları tasarının detaylarını Temsilciler Meclisi kürsüsünde açıkladı.

Green, tasarıyı takdim ederken, "İleride ilkesiz bir başkan kendini affetme yetkisini kullanmak isteyebilir diye, dürüst insanların neye inanacaklarını netleştirmek için bir yasa değişikliği önerisi yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu

- Trump'ın kendini af yetkisi tartışması

Amerikan medyasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın adının geçmediği tasarının, Rusya soruşturması kapsamında yasal olarak sıkıntıya düşmesi halinde kendini af yetkisini kullanabileceği iddia edilen Trump'ı hedef aldığı yorumları yapıldı.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senatoda üçte iki çoğunluğa ihtiyacı olan tasarının Cumhuriyetçilerin egemen olduğu mevcut Kongre koşullarda kabul edilmesi oldukça zor gürünüyor.

Trump, önceki hafta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "ABD başkanlarının af yetkilerinin açık ve net olduğunu" dile getirmiş, kamuoyunda bu sözler, Rusya soruşturmasıyla bağlantılı olarak değerlendirilmişti. Trump'ın kısa süre önce Beyaz Saray İletişim Direktörlüğüne getirdiği Anthony Scaramucci de Başkan'ın Oval Ofis'te af yetkisi ile ilgili konuları tartıştığını ancak bu müzakerenin "Trump'ın kendisini affetme planı yaptığı" şeklinde yorumlanamayacağını ifade etmişti.

Kaliforniya temsilcilerinden Demokrat Sherman, 13 Temmuz'da Temsilciler Meclisine Trump'ın görevden alınmasını talep eden bir suç dayanağı tasarısı sunmuştu. Kongreden geçmesi uzak bir ihtimal olsa da Trump hakkında resmi bir tasarı olarak kayıtlara geçeceği için önemli bir adım olduğu yorumu yapılmıştı.

ABD'de Rusya'nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili olarak ABD Senatosu, ABD Temsilciler Meclisi ve Adalet Bakanlığı tarafından atanan Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen üç ayrı soruşturma bulunuyor.