Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) dün yapılan erken genel seçimde Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) oyların yüzde 35,59'unu alarak birinci parti çıktı.

KKTC'de dünkü seçimin ardından oyların yüzde 99'u sayıldı. Partilerden hiçbiri, tek başına iktidara gelebilecek milletvekili sayısına ulaşamadı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, UBP yüzde 35,59 ile birinci sırada yer aldı. Oyların yüzde 20,91'ini alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci sırada geldi. CTP'yi yüzde 17,08 ile Halkın Partisi (HP), yüzde 8,65 ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), yüzde 7,85 ile Demokrat Parti (DP) ve yüzde 6,98 ile Yeniden Doğuş Partisi (YDP) izledi.

Yüzde 5'lik seçim barajının altında kalan üç partinin toplam oy oranı ise yüzde 2,94 oldu.

- CTP ve DP'de büyük oy kaybı

Kayıtlı 190 bin seçmenin yüzde 66,5'inin sandık başına gittiği seçimde resmi olmayan sonuçlara göre, UBP 50 sandalyeli mecliste 21 milletvekiliyle temsil hakkı kazandı.

CTP'nin 12, HP'nin 9, TDP ve DP'nin 3'er ve YDP'nin 2 milletvekili çıkardığı seçim sonuçlarında, hiçbir parti mecliste tek başına çoğunluğu sağlayamadı. İki veya üç partinin bir araya gelmesiyle oluşturulacak koalisyon gündeme geldi.

UBP, bir önceki seçime göre oylarını yüzde 8 artırırken, TP yüzde 17, DP yüzde 16 oy kaybı yaşadı.

Kıbrıs görüşmelerine müzakereci olarak katılan Kudret Özersay'ın liderliğindeki HP, ilk kez girdiği seçimlerde yüzde 17,08 oy aldı ve meclisin 3. partisi oldu.

Özersay, seçimin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ortaya çıkan sonucun ülkenin geleceği açısından iç açıcı olmadığını ifade etti.

"Sözümüzün arkasındayız, biz bu statükoya ortak olmayız." diyerek koalisyon hükümetine kapılarını kapatan Özersay, şunları kaydetti:

“Mesele şahsi yahut parti olarak başarılı olma meselesi değildir, mesele vekil seçilme ve meclise girme meselesi hiç değildir. Bu nedenle bana göre, ortaya çıkan sonuç ülkemin geleceği açısından pek de iç açıcı değildir. Bir gerçeği kabul etmek zorundayız, sandığa giden seçmenin büyük çoğunluğu mevcut statükonun devamı yönünde oy kullanmıştır, üstelik yapılan tüm hukuksuzluklara, usulsüzlüklere ve etik dışı saçmalıklara rağmen. ”

KKTC'de Özgürgün liderliğindeki UBP'nin 18, Serdar Denktaş liderliğindeki DP'nin 4 milletvekilinin bulunduğu koalisyon hükümetine, 4 bağımsız milletvekili de dışarıdan destek veriyordu. 50 sandalyeli KKTC Meclisinde muhalefetteki CTP 20 ve TDP 3 sandalyeye sahipti. Mecliste hükümete destek verenlerin dışında bir bağımsız milletvekili daha bulunuyordu. KKTC Cumhuriyet Meclisi, 13 Kasım 2017'de oy çokluğuyla erken genel seçim kararı almıştı.