DOHA (AA) - Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının "barış çabaları hakkında idam hükmü verme" anlamına geldiğini belirtti.

Katar merkezli Al Jazeera kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Muhammed, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'le ilgili kararına ilişkin "Filistin davasında ciddi bir tansiyon yükseltme anlamına gelen bu olay, sadece Filistin halkına değil, tüm Arap ve Müslümanlara dokunuyor." dedi.

Söz konusu kararın bölgedeki barış çabaları hakkında "idam hükmü verme" anlamı taşıdığını dile getiren Katarlı Bakan, şunları kaydetti:

"Kudüs kenti, tüm Arap ülkeleri tarafından desteklenen Arap Barış Girişimi'nin bir parçasıydı. Barış sürecinde ABD'nin kilit bir rolü var ve rolü nedeniyle kendisinin tarafsız olması gerekiyordu. Ancak bu şekilde, barış anlaşması Arap Barış Girişimi doğrultusunda tamamlanabilir."

ABD Başkanı Trump, düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.