GİRONİ (AA) - İspanyol polis ve jandarmasının Katalonya'daki yasa dışı bağımsızlık referandumuna müdahalesinde 3'ü ağır en az 38 kişinin yaralandığı bildirildi.

Polisin Katalonya'da sandıklara müdahalesi sürüyor. Bağımsızlık yanlıları ile sandık ve oy pusulalarını toplayan güvenlik güçleri arasında yaşanan gerilim zaman zaman şiddete dönüşüyor.

Katalonya Acil Müdahale Merkezi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, müdahalelerde şu ana kadar 3'ü ağır en az 38 kişi yaralandı. Bunlardan 9'u sağlık merkezlerine kaldırılırken, diğerlerine ayakta müdahale edildi.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Gironi kentinin Saint Julia de Ramis ilçesindeki oy verme merkezini, güvenlik güçlerinin müdahalesinin ardından ziyaret edebildi.

Bağımsızlık yanlılarının alkışlarıyla karşılanan Puigdemont, "İspanyol devleti, hep sürecek, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Oy vermeye gelen barışçıl Katalanlara copla, plastik mermiyle, şiddetle karşılık verdi." dedi.

Bağımsızlık referandumunun geçerliliğini koruduğunu ve oy kullanma işleminin devam ettiğini söyleyen Puigdemont: "İspanyol devleti şimdiye kadar kaybettiklerinden çok daha fazlasını bugün kaybetti. Katalonya da kazandıklarından çok daha fazlasını bugün kazandı." diye konuştu.

Öte yandan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, İspanya Hükümetinin Katalonya Valisi Enric Millo'nun istifasını istedi.

Olaylar sürerken savcılık da, mahkeme talimatına rağmen yasa dışı referanduma müdahale etmekte pasif kaldığı gerekçesiyle Katalonya yerel polisi (Mossos D'Esquadra) hakkında suç duyurusunda bulundu.