BARSELONA (AA) - İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da Özerk Yönetim Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, "Benim hükümetim, verdiği sözlerden bir milim bile sapmayacak." dedi.

Puigdemont, Katalonya resmi televizyonu TV3'ten yaptığı "Katalan halkına sesleniş" konuşmasında, bağımsızlık girişimleriyle ilgili bu zamana kadar yaptığı vaatlerin arkasında olduğunu belirtti.

Puigdemont, "Kendimize güvenimizi aynen koruyoruz ve herhangi bir çatışmadan kaçınıyoruz. Onurumuzla güçlü kalmaya devam edeceğiz ve gerçekleştirmek istediği rüyasının sonunu getiren bir halk olma kapasitesine sahip olduğumuzu göstereceğiz. Eğer barışçıl bir süreçle devam eder ve birlik içinde kalırsak kendimizi güçlü hissederiz. Bu davranışımızdan dolayı dünyadan hayranlık almaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da Kral 6. Felipe'nin Katalonya kriziyle ilgili ulusal sesleniş konuşmasını da eleştiren Puigdemont, "Anayasa, monarşiye bir arabuluculuk tanısa da siz bunu gerçekleştirmediniz. Devlet Başkanı'nın, Mariano Rajoy'un (Başbakan) siyasetine benzer, Katalanları yok sayan mesajlarını paylaşmıyoruz. Bu şekilde değil. Siz, Katalanları çok fazla hayal kırıklığına uğrattınız. Sizin gibi düşünmüyoruz. Polis şiddetine maruz kalan çok fazla insan oldu." ifadelerini kullandı.

Puigdemont, Katalonya krizinin çözümü için uluslararası arabuluculuk talebini yineledi.

Öte yandan, bağımsızlık girişimlerine karşı çıkan ve İspanya'nın birliğini savunan bir grup, İspanyol hükümetinin Katalonya'daki en büyük temsilciliği olan Valilik binası önünde gösteri yaptı. İspanyol bayrakları ile Valilik binasına gelen kalabalığın yaklaşık 1 saat süren eyleminde ulusal birliği ve egemenliği savunan slogan atıldı, milli marş çalındı.

 Katalonya Özerk Yönetim Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, İspanya hükümetini ve Avrupa Birliği'ni (AB) eleştirdi.

Katalonya krizini Alman Bild gazetesine değerlendiren Puigdemont, tutuklanmasının mümkün olabileceğini ancak bundan korkmadığını söyledi.

İspanya hükümetinin yaptıklarına artık şaşırmadığını ve birbirini ardına hatalar yaptığını ifade eden Carles Puigdemont, hükümetin gerçekleri görmek istemediğini de savundu.

Puigdemont, şunları kaydetti:

"Beni hayal kırıklığına uğratan şey, neden AB'de polisin tutumu sert bir şekilde eleştirilmiyor? Avrupa halkının temel özgürlük hakları ihlal edildi. Ancak AB'den bir şey gelmiyor. Aynısı Türkiye, Polonya veya Macaristan'da olsa buna karşı öfke oldukça büyük olur."

İspanya İçişleri Bakanlığının talimatıyla Katalonya'daki referandum için Barselona'ya 10 bin kadar takviye ulusal polis ve jandarma gönderilmişti.

Katalan polisinin yardım istediği gerekçesiyle İspanyol güvenlik güçlerinin referandum günü bazı oy kullanma merkezlerine yaptığı müdahalede 800'den fazla kişi yaralanmıştı.