GAZZE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov'un, Gazze'de Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve Hamas'ın Gazze sorumlusu Yahya es-Sinvar'la Filistin meselesi ve ulusal uzlaşı konularını görüştüğü bildirildi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov, Gazze'de Heniyye ve Sinvar ile biraraya geldi.

Görüşmede, Mısır'da yürütülen Hamas ve Fetih arasındaki uzlaşı görüşmeleri, Filistin meselesi ve Hamas-Mısır ilişkileri ele alındı.

Heniyye, görüşmede Hamas'ın, uzlaşının sağlanması, bu sayede ulusal mutabakatın tam anlamıyla gerçekleşmesi, bunun ardından diğer siyasi davaların üzerine yoğunlaşılması ve Filistin halkının hedeflerinin gerçekleşmesi için atılan adımlar konusunda ciddi olduğunu vurguladı.

Mladenov da Hamas'ın hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite'yi feshetmesinden övgüyle bahsederek, bu adımın başarıya ulaşmasının önemli olduğunun altını çizdi.

"New York'ta görüştüğüm uluslararası kesimler, Hamas'ın İdari Komite'yi feshetmesi ve uzlaşı hükümetine Gazze'deki görevini devralması çağrısını memnuniyetle karşıladılar." ifadelerini kullanan Mladenov, uzlaşı konusunda ilerleme kaydedilmesi için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan Hamas'ın Gazze sorumlusu Sinvar, hareketin uzlaşı hükümetinin Gazze ziyaretinin başarıya ulaşması ve bakanlara gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanması için ciddi adımlar attığını ifade etti.

Sinvar, Hamas'ın ulusal uzlaşının sağlanması ve Filistin'de bölünmüşlüğün bitmesi için Mısır'ın sarfettiği çabalarının olumlu sonuçlar doğurması konusunda kararlı olduğunu kaydetti.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov, bugün Filistinli grupların temsilcileriyle görüşmeler yapmak üzere Gazze'ye gitmişti.

Gazze'deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul edilmemişti.

Hamas, ağustos ayı başlarında Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında bölünmeye son verilmesi kapsamında İdari Komite'yi feshetmeyi de içeren yeni bir siyasi girişim sunmuştu.

Son dönemlerde Mısırlı yetkililer ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde Hamas, 17 Eylül'de yaptığı yazılı açıklamayla Gazze'deki İdari Komite'nin feshedildiğini, Filistin hükümetinin Gazze'de görevi devralmasını, genel seçimlere gidilmesini ve Fetih hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu bildirmişti.

 Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin "yıl boyunca yüksek oranda devam ettiğini" söyledi.

Mladenov, BM Güvenlik Konseyine Kudüs'ten video konferans yoluyla katılarak üye ülkeleri bilgilendirdi.

İsrail'in Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim faaliyetlerine devam ederek yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğine dikkati çeken Mladenov,"İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetleri yıl boyunca yüksek oranda sürdü." dedi.

Haziran ve Eylül ayları arasında yerleşim faaliyetleri çalışmalarının çoğunlukla Doğu Kudüs'te yapıldığını ifade eden Mladenov, İsrailli yetkililerin ise yerleşim faaliyetlerini destekleyen kışkırtıcı söylemler kullanmaya devam ettiğini belirtti.

İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini artırmaya devam etmesinin "iki devletli çözümü giderek ulaşılamaz hale getirdiğine" dikkati çeken Mladenov, Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te ise Filistinlilere ait evlerin ve okulların yıkılmaya devam ettiğini ve 2017'nin başından beri 344 binanın yıkıldığını söyledi.

Sivillere yönelik şiddet ve kışkırtmanın her iki tarafta korku ve şüpheye neden olduğunu ve barış çabalarını engellediğini kaydeden Mladenov, bütün taraflara şiddet, tahrik edici söylem ve provakasyondan kaçınmaları çağrısı yaptı.