RAMALLAH (AA) - İsrail askerlerinin Batı Şeria'da İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto eden Filistinlilere müdahalesi sonucu onlarca Filistinlinin yaralandığı, 4 Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto eden Filistinlilere ses bombası ve göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermi ile müdahale ettiği belirtildi.

Müdahale sırasında 2 kişinin gerçek, onlarca kişinin plastik mermi ile yaralandığı, onlarca kişinin de gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdiği ifade edilen açıklamada, yaralanan kişilerin tedavi için çevre hastanelere sevk edildiği ifade edildi.

Görgü şahitlerinden alınan bilgiye göre, olaylar sırasında 4 Filistinlinin İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.

- Son iki haftada neler yaşandı?

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Aksa'nın kapılarında toplanarak namazlarını burada eda ederken, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalıyordu.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırılmıştı.

Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine dün ikindi namazı için Harem-i Şerif'e geldi. İsrail polisi önce Aksa'nın bazı kapılarını açmadı. Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine Mescid-i Aksa'nın tüm kapıları açıldı ve on binlerce kişi Harem-i Şerif'e girmeye başladı.

İsrail polisi daha sonra Aksa'nın içinde ve dışındaki Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale etmeye başladı ve Aslanlı (Esbat) Kapısı dışındaki tüm kapıları kapattı. Polisin müdahalesinde yüzden fazla Filistinli yaralandı.