İspanya bu yılın en büyük göçmen faciasıyla karşı karşıya. Yetkililer dün yarı batmış halde bulunan teknedeki en az 49 göçmenden hala bir haber alınamadığını açıkladı. Sadece üç kişinin kurtarılabildiği teknedeki yolcuları arama çalışmaları sürüyor. 

Bayındırlık Bakanlığına bağlı 1500 kişilik Deniz Kurtarma Ekibi yetkilileri Alboran denizinde dün Sar Mastelero adlı göçmenleri taşıyan teknenin yarı batmış halde bulunduğunu duyurdu. Karaya ulaşmaya çalışan en az 49 kişinini kaybolduğu teknede kalmayı başaran 3 kişi helikopterle kurtarıldı.

Kurtulanların ifadelerine göre 50’den fazla kişinin bulunduğu tekneyi büyük bir dalga batırdı ve kendilerinin dışındaki herkes denize düştü. İkisi 25 biri 17 yaşındaki üç Malili tedavi altına alındı.

Arama kurtarma çalışmalarının Alboran denizinin ortasındaki Alboran adası etrafında yoğunlaştığı açıklandı.

“Bu yılın en büyük göçmen trajedisi" 

Deniz Kurtarma ekibinin yetkililerine göre kayıpların canlı halde bulunamaması durudumda, bu olay bu yılki en büyük göçmen trajedisi olacak. 

Endülüs İnsan Hakları Derneğinin verilerine göre 1997’den  bu yana deniz yoluyla İspanya’ya ulaşmak isteyen 5 bin 946 göçmen boğularak öldü. Ayrı derneğin rakamlarına göre 1 Ocak - 25 Haziran 2017 tarihleri arasında 6 bin 464 kişi deniz yoluyla İspanya'ya ulaşmayı bayardı. Sadece 19-25 Haziran tarihleri arasında ise 600 kişi kurtarıldı.

Alboran denizi İspanya’nın güney kıyısı ile Fas’ın kuzey kıyısı arasında kalan Akdeniz’in en batısındaki kısımda bulunuyor.