ZAGREB (AA) - İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Yemen ve Suriye'deki saldırıların ve krizlerin durdurulması gerektiğini belirterek "Bu ülkelerdeki krizlerin çözümü için tek yolun siyasi çözüm olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Zarif, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki temasları kapsamında, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric ile görüştü.

Zarif, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Hırvatistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk Asya ülkelerinden biri olduklarını hatırlatarak iki ülke arasındaki iyi siyasi ve ekonomik ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Terörizm ve aşırıcılığın önlenmesinde kültürün önemine dikkati çeken Zarif, "Aşırıcılık ve terörizmin nüksetmesini engellemek için kültürel faaliyetlerin artırılması gerektiği konusunda mutabakata vardık." dedi.

Bir soru üzerine Suriye ve Yemen krizlerine de değinen Zarif, "Yemen ve Suriye'deki saldırıların, bu ülkelerdeki krizlerin durdurulması gerekiyor. Bu ülkelerdeki krizlerin çözümü için tek yolun siyasi çözüm olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Buric de İran ile Hırvatistan'ın geçmişten bugüne iyi ilişkilere sahip olduğunu vurgulayarak 3. Hırvatistan-İran Ekonomi Forumu'nun iki ülke için yeni iş birliği fırsatları doğuracağını kaydetti.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını belirten Buric, terörle mücadeledeki iş birliğinin de sürdürüleceğini söyledi.

Ortadoğu'daki mevcut durumu da değerlendiren Buric, Suriye'deki durumun kendisini endişelendirdiğini ifade ederek "İran ve bölgedeki diğer ülkelerin durumu düzeltmek için daha fazla çaba sarf edebileceğini düşünüyoruz. Bu, bölgenin yanı sıra dünya barışı için de önemli." dedi.

Zarif, Zagreb'deki temasları kapsamında ayrıca Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic ve Başbakan Andrej Plenkovic'le görüştü, Hırvatistan Ekonomi Odası (HGK) tarafından düzenlenen 3. Hırvatistan-İran Ekonomi Forumu'na katıldı.