İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, İran’a ait petrollerin ABD tarafından satıldığı iddialarını reddederek, “Bu petroller İran devletine değil özel sektöre ait. Ama bu ABD’nin deniz korsanı olduğu gerçeğini değiştirmiyor” dedi.

İran ve ABD arasındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade düzenlediği haftalık basın toplantısında, ABD tarafından el konulan ve satıldığı iddia edilen İran’a ait petrollere ilişkin konuştu. ABD tarafından satılan petrollerin İran devletine ait olmadığını belirten Hatipzade, “Bu petroller özel sektöre ait. İran devleti ile bağlantılı değil. Ama bu ABD’nin deniz korsanı olduğu gerçeğini değiştirmiyor” ifadesini kullandı.

Uluslararası deniz taşımacılığında yaşanan korsanlıklara acil çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Hatipzade, “Böyle bir hadise yeni ABD yönetiminin, eski ABD hükümetinin politikalarından vazgeçeceğini ve tüm taahhütlerine uyacağını açıkladığı bir dönemde meydana geliyor. Uluslararası toplum deniz taşımacılığındaki bu korsanlıklara acil çözüm bulmalı” dedi.

ABD’li bir yetkili yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a yönelik yaptırım programı kapsamında ele geçirdiği yaklaşık 2 milyon varilden fazla İran petrolünü sattığını ifade etmişti.

ABD ile İran arasında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile olan nükleer anlaşmayı terk ettiği ve İran’a yeniden yaptırım uyguladığı 2018 yılından bu yana gerginlik tırmanıyor. ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın nükleer anlaşmaya tam olarak uyması halinde nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma sözü vermişti.

(Aynur Sena Çabuk/İHA)