KERKÜK (AA) - Irak'ın Diyala kentinde bir araya gelen Türkmen ve Araplar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) "anayasaya aykırı" referandum planına tepki gösterdi.

Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) çağrısıyla Diyala kent merkezi Bakuba'da düzenlenen referandum karşıtı gösteriye yüzlerce Türkmen ve Arap katıldı.

ITC Diyala İl Başkanı Züheyir Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IKBY referandumunun ertelenmesini değil tamamen iptal edilmesini istiyoruz. Bu, yüzyıllardır birlikte yaşadığımız bu toprakların bölünmesine ve devletin egemenliğinin zayıflatılmasına yönelik bir adımdır." dedi.

Merkezi Bağdat hükümeti ile Erbil arasındaki statüsü tartışmalı bölgelerin de referanduma dahil edilmesine tepki gösteren Kasım, "Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı ve anlaşmazlık bölgeleri arasında yer alan Bakuba, Mendeli, Celavla, Cebbara ve Hanekin'de referandum yapılmamalı." diye konuştu.

Kasım, Türkmenlerin bu bölgelerde zor durumda olduğunu belirtirken, "Bu referandum Diyala kentindeki Türkmen nüfusa yönelik bir tehdittir. Bu bölgeyi IKBY'ye ilhak ederek Türkmenleri azınlık durumuna düşürmeyi planlıyorlar." ifadelerini kullandı.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de referandum yapacaklarını duyurmuştu.

IKBY, Irak Federal mahkemesi tarafından "anayasaya aykırı" bulunup reddedilen sözde referandumu, Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra statüsü tartışmalı olan ve 2014'ten sonra "DEAŞ'a karşı halkı korumak" bahanesiyle Peşmergenin hakimiyet sağladığı Kerkük vilayetinin tamamı, Salahaddin'ın Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesiyle, Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarında da düzenlemeyi planlıyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının anayasaya aykırı olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Diyala ve Salahaddin vilayetlerindeki yerel yönetimler de referandumun kendi sınırları dahilinde yapılmasını reddetmişti.