Hollanda’da temyiz mahkemesi, Lahey mahkemesinin korona virüs nedeniyle yerel saatle 21.00-04.30 arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının derhal kaldırılması yönündeki kararını askıya aldı. Kısıtlama, en az cuma gününe kadar yürürlükte kalacak.

Hollanda’nın Lahey kentinde dün mahkeme, korona virüsle mücadele kapsamında ülke genelinde yerel saatle 21.00-04.30 arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının "yasal dayanağı olmadığı" gerekçesiyle derhal kaldırılması gerektiğine karar vermişti. Hükümet kanadı ise karara itiraz etmiş, Lahey Temyiz Mahkemesine başvurmuştu. Temyiz mahkemesi, yerel mahkemenin "sokağa çıkma kısıtlamasının derhal kaldırılması gerektiği" yönündeki kararını askıya aldı. Böylece hükümetin yaptığı temyiz başvurusunun "esastan" görüşüleceği Cuma gününe kadar 21.00-04.30 saatleri arasında söz konusu kısıtlama uygulanmaya devam edecek.

Öte yandan Ocak ayında getirilen sokağa çıkma kısıtlaması, birçok kentte ayaklanmaya yol açmıştı. Sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılması gerektiğini savunan Viruswaarheid (Virus gerçeği) adlı grup, kısıtlamanın kaldırılması için mahkemeye başvurmuştu. Yerel mahkemenin kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik kararını korona virüsle mücadeleye "engel" olarak nitelendiren Hollanda Başbakanı Mark Rutte, halkı kısıtlamaları uygulamaya devam etmeye çağırdı. Hollanda kabinesi de sokağa çıkma kısıtlamasının devamı için yeni bir yasa üzerinde çalışmaya başladı.

Ülkede korona virüs salgınında şu ana kadar 1 milyon 34 bin 795 vaka kaydedilirken, 14 bin 929 kişi hayatını kaybetti.

(İHA)