GAZZE (AA) - İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "15 Temmuz başarısız darbe girişimi, Türkiye, bölge ve dünya için tarihi bir istasyon ve halkların ülkesine, demokrasi, kalkınma ve refahına karşı kurulan komploları nasıl bertaraf edeceğini gösteren cesur bir medeniyet örneğidir." dedi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Türkiye'ye destek mesajı yayınlayan Meşal, Türk milletinin ve yönetiminin, darbe girişimiyle mücadelede gösterdiği cesaret örneğinden övgüyle söz etti.

Meşal, "15 Temmuz başarısız darbe girişimi, Türkiye, bölge ve dünya için tarihi bir istasyon ve halkların ülkesine, demokrasi, kalkınma ve refahına karşı kurulan komploları nasıl bertaraf edeceğini gösteren cesur bir medeniyet örneğidir." ifadesini kullandı.

"Cesur ve büyük" olarak niteledirdiği Türk halkı ve yönetimiyle gurur duyduklarını dile getiren Meşal, Türkiye'nin bugün olduğu gibi yarın da hedef alınmaya devam edeceğini ancak daha önce olduğu gibi genciyle, yaşlısıyla, toplumun tüm unsurlarıyla Türk milletinin, karşı karşıya kalacağı bu komploların üstesinden gelebileceğini kaydetti.

- "15 Temmuz dünyaya ilham verecek medeniyet dersidir"

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye de 15 Temmuz darbe girişiminin 1'inci yılında yayımladığı mesajda, "15 Temmuz, zulümden kurtulmaya çalışanlar, özgürlük ve onur için mücadele edenler başta olmak üzere tüm dünya halklarına ilham verecek medeniyet dersidir." değerlendirmesinde bulundu.

Heniye, özgürlük adına verilen bu canların, silah gücüne karşı hakkın nasip galip geldiğinin ve tanklar, savaş uçakları ve silahların önünde savunmasız bir halkın nasıl dimdik durduğunun somut bir örneği olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Filistin'in ve Gazze'nin selamını gönderen Heniye, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı kapatarak namazı ve ezanı yasakladığına ve bunun işgal güçleri tarafından Aksa'nın tümüyle işgal edilmesine kapı aralayabileceğine işaret etti.

Heniye, "Sayın Başkan (Erdoğan), her zaman olduğunuz gibi Aksa'nın en hayırlı destekçisi ve Filistin davasının uluslararası mahfillerde en hayırlı savunucusu olarak kalmanızı ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.