BRÜKSEL (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği (AB) içerisinde gerçekleşmesi imkansız görülen projelerin bir yıl içerisinde gerçeğe dönüştüğünü belirterek, çözüm bekleyen sorunların gelecek marttan itibaren masaya yatırılacağını söyledi.

Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de sona eren Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Göreve geldikten sonra 5. kez Liderler Zirvesi'ne katıldığını dile getiren Macron, "Bir yıl önce gerçekleştirilmesi imkansız gibi görünen birçok konu gerçeğe dönüştü." dedi.

Fransa ve Almanya'nın AB'nin bugünü ve geleceği için ortak çalışmaya ve çaba sarfetmeye devam etmesinin önemini vurgulayan Macron, "Birlikte tüm sorunları çözmeyi başaramıyoruz fakat bu sorunların başka türlü de çözülme şansı yok." diye konuştu.

Eğitim konusunda da önemli kararların alındığına değinen Macron, Erasmus Projesi'nin AB bütçesinin önceliği haline geldiğini ve 2024 yılına kadar 20 civarında Avrupa Üniversitesinin kurulmasıyla ilgili projede gelişme sağlandığını dile getirdi.

Göçmenler ve sığınmacılar konusunun birliğin hassas noktalarından biri olduğunu kaydeden Macron, "Göçmen krizi hakkında dayanışmanın sadece uluslararası çabalar kapsamında sınırlanamayacağını ve AB içinde de dayanışma olması gerektiğini söyledi. Macron, "Gelecek yıl haziran ayında yapılacak zirveye kadar iç ve dış müdahale planı olmak üzere üzerinde anlaşmayı hedefliyoruz. Bu konuda 7 ayrı kalemde çalışma söz konusu ve bunların sonuçlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Macron, avro bölgesinin reformu hakkındaki tartışmalarla ilgili gelecek yıl haziran ayına kadar kısa, orta ve uzun vadeli bir yol haritası üzerinde söz birliği etmeye çalıştıklarını, bunun için de mart ayından itibaren bu konuyla ilgili çalışmaların başlayacağını söyledi.

Avro bölgesinin geleceğiyle ilgili Fransa ve Almanya arasındaki görüş farklılıklarıyla ilgili soruyu Macron, "Fransa bir seçim dönemindeydi ve bazı kararları alamadı. Almanya ise şimdi bir koalisyon görüşmeleri döneminde. Ben Bayan Merkel'in haftalardır gerçekleştirdiği koalisyon görüşmelerinin sadece Almanya için değil, tüm AB ve avro bölgesi için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Güçlü ve istikrarlı bir Almanya'ya ihtiyacımız var. Umarım Bayan Merkel bu görüşmeleri başarıyla sonuçlandıracak." şeklinde cevapladı.

Macron, 15 Mayıs'ta Fransa Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Berlin'e ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini anımsatarak, Merkel ile görüşmesi sonrası yapılan ortak basın toplantısında değindiği savunma, göç, esnek iş gücü ve ticari politikaların reformu konularında somut ilerleme ve başarıların olduğunu söyledi.

Emmanuel Macron eylül ayında AB'nin geleceğiyle ilgili Sorbonne Üniversitesinde başlattığı tartışmaya da değinerek, "Egemenlik, birlik ve demokrasi Avrupa'sını kurmamız gerekiyor." dedi. Macron, ortak hedeflere ve sorunları çözmek için tüm üyelerin katkı sağlayacağı ortak kapasiteye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

AB'nin geleceği için Almanya'daki koalisyon görüşmelerinin sona ermesinin ve bu ülkenin yeniden istikrara kavuşmasının altını çizen Macron, "Birbirimizin kişisel olarak ne düşündüğünü biliyoruz fakat ülkelerimizin gerçeklerinin de farkındayız." dedi.

Avrupa Birliği'nde teknik konuları siyasileştirme ve siyasi konulara da teknisyenleri görevlendirme eğiliminin baskın olduğu çıkarımını yapan Macron, "10 yıl sonra nerede olacağız? Üzerinde düşünmemiz gereken soru budur. Mart ayında üzerinde konuşmamız gereken konu budur." değerlendirmesinde bulundu.