Bosna'nın başkenti Saraybosna'da mesleği fizyoterapistliği bırakarak taksicilik yapan 2 çocuk annesi Elvedina Hota, 3 yıldır severek bu mesleği icra ediyor.

Mesleği fizyoterapistliği bırakan ve kendi deyimiyle "daha huzurlu hissettiği" taksiciliğe başlayan Hota, her gece Saraybosna'nın ıssız sokaklarında direksiyon sallıyor.

Taksiciliği daha çok geceleri yapan ve bu nedenle görenlerin ilgisini çeken Hota, şehirdeki nadir kadın taksilerden biri.

İnsanların evlerine çekildiği, dükkanların bir bir kapandığı saatlerde ekmek parası için yollara düşen Hota, daha çok erkeklerle özdeşleyen birçok işte sıklıkla kadınlara rastlanan ülkede taksiciliği tutkuyla icra ediyor.

Şehir merkezindeki taksi durağında çalışan 2 kadın taksiciden biri olan Hota, gece karşılaşılabilecek tüm risklere rağmen 3 yıldır bu mesleği layıkıyla yapıyor.

Özellikle taksisine binen turistlerin şaşkın bakışları altında araba kullanan Hota, doğup büyüdüğü ve avucunun içi gibi bildiği Saraybosna sokaklarını her gün karış karış dolaşarak insanlara hizmet veriyor.


"Ev işlerine de zaman ayırabiliyorum"

Hota, işine olan tutkusu, renkli karakteri ve insanlara karşı sıcak tavırlarıyla hem iş arkadaşları hem de devamlı müşterileri tarafından çok seviliyor.

AA muhabirine konuşan 2 çocuk annesi Hota, kendi işinin patronu olmak için fizyoterapistliği bırakıp taksiciliğe başladığını söyledi.

Ülkede taksici lisansı almanın çok zor olduğunu belirten Hota, uzun uğraşlar sonucu lisans almaya hak kazanıp çok sevdiği bu işe başladığını anlattı.

Taksisine binen birçok müşterinin "Baksana, kadın taksici." şeklinde tepki verdiğini işaret eden Hota, kadının taksicilere karşı az da olsa hala bir önyargı bulunduğunu ifade etti.

Hota, daha çok geceleri çalışmasına rağmen bugüne kadar hiç sorun yaşamadığını ancak bunun asla yaşamayacağı anlamına gelmediğine dikkati çekerek, sorun yaşanması durumunda taksici arkadaşlarının yardımına koşmaya hazır olduğunu dile getirdi.

"Taksiciler aslında aynı zamanda birer psikoloğuz"

Kimi zaman taksisine müşteri olarak sarhoş insanların bindiğini kaydeden Hota, "Arabanıza sarhoş biri bindiğinde, onunla konuşup kontrolü ele almanız gerekebiliyor. Biz taksiciler aslında aynı zamanda birer psikoloğuz." dedi.

Taksi kendisine ait olduğu için kendisine de özel zaman ayırabildiğini vurgulayan Hota, ev işleri için de zaman ayırabildiğini anlattı.

Hota, Saraybosna'daki kadın taksici sayısının 11 olduğunu belirterek, çok sevdiği bu işi yapmaya devam etmek istediğini sözlerine ekledi.