RAMALLAH (AA) - Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, hükümetinin Gazze'deki görevi teslim almaya başladığını söyledi.

Hükümetin Ramallah'taki haftalık toplantısında konuşan Hamdallah, "Hükümet, Gazze'deki görevi teslim almaya, sorumluluklarını bir kesinti olmaksızın aktif ve kapsamlı bir şekilde yerine getirmeye başladı." dedi.

Hamdallah, hükümetin, sınır kapılarının teslimi, güvenlik, devlet daireleri, ayrılığın olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi, medeni ve idari konular gibi meselelerle ilgilenecek bakanlık komiteleri oluşturma kararı aldığını söyledi.

Tüm taraflara ve sivil toplum örgütlerine uzlaşı çabalarını destekleme, halka hizmet etmek ve ayrılığı bitirmek için hükümete yardımcı olma çağrısında bulunan Hamdallah, hükümetiyle toplantı yapmak için pazartesi günü Gazze'yi ziyaret edeceğini dile getirdi.

Filistin Uzlaşı Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud dün yaptığı yazılı açıklamada, Hamas'ın İdari Komite'yi feshetme kararının ardından Rami el-Hamdallah başkanlığındaki Filistin hükümetinin gelecek hafta pazartesi günü Gazze Şeridi'nde toplanacağını kaydetmişti.

Hamas, 17 Eylül'de yaptığı yazılı açıklamayla Gazze'de geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurulan İdari Komite'nin feshedildiğini duyurmuş, Filistin hükümetinin Gazze'de görevi devralmasına, genel seçimlere gidilmesine ve Fetih Hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu bildirmişti.

- Filistin'deki siyasi bölünmüşlük

Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından Hamas ile Fetih Hareketi arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmalardan sonra Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti.

Hamas ve Fetih Hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması ve seçimlerin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması imzalamış, uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.