Esad'ın açıklamaları şöyle;

(ABD'nin Menbiç'e konuşlandırdığı askerlerle ilgili) Suriye'nin daveti veya izni olmadan Suriye'ye giren her yabancı asker. ABD askeri varlığının mevcut duruma yardımcı olacağını da düşünmüyorum.

(Şam'ın Menbiç'in kapılarını 'ABD'ye açıp açmadığı sorusu üzerine) Hayır. Ne yapacaklar ki? IŞİD'le mi savaşacaklar? Amerikalılar girdikleri hemen hemen her savaşı kaybetti. Irak'ta kaybettiler, sonunda çekilmek zorunda kaldılar. Somali'de de yenildiler. Vietnam ve Afganistan'ı saymıyorum bile. Sorun yaratmak ve yıkmakta çok iyiler ama iş çözüm bulmaya gelince o kadar da iyi olamıyorlar.

İsviçre'nin Cenevre kentindeki görüşmelerden sonuç çıkmasını beklemiyorduk ama uzlaşı yolunda atılmış olumlu bir adım oldu.

Suriye'de IŞİD'e karşı etkili mücadele veren tek ciddi güç Rusya.

Suriye'nin gelecekteki siyasi sistemi Suriyelilere bağlı.

Suriye ordusunun bir sonraki önceliği Rakka'nın özgürleştirilmesi.

Suriye'deki çatışmaların 2017'de biteceğini umuyorum.

EL NUSRA’YI OSCAR İÇİN KUTLAMAK GEREK’

Esad, özellikle Halep’teki bombardımanlardan sivilleri kurtardıkları görüntülerle isimlerini duyuran ve kısa belgesel dalında Oscar ödülü alan ‘Beyaz Miğferler’ örgütü hakkında da çarpıcı bir açıklama yaptı. Suriye lideri ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: “Öncelikle, El Nusra’yı ilk Oscar’ı için kutlamamız gerek! Batı’nın El Kaide’ye Oscar vermesi görülmemiş bir durum. Bu inanılmaz. Oscarların, Nobel’in, bütün bu şeylerin siyasi olduğunu gösteriyor. Ben buna böyle bakıyorum. Beyaz Miğferlerin hikâyesi çok basit: El Nusra’nın çirkin yüzünü daha insani bir yüze çeviren bir makyaj” dedi. Beyaz Miğferler’in, Esad’a karşı propaganda amacıyla Batılı ülkeler tarafından fonlandığı, kurtarma videolarının kurmaca olduğu ve El Kaide’yle de bağlantısı bulunduğu iddia edilmişti.