LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının tek sorumlusunun Rum tarafı ve Yunanistan olduğunu belirterek, "Artık çalınacak ve kaybedilecek zamanımız yoktur. Mevcut BM parametreleriyle sürdürülen bu süreç bitmiştir." dedi.

Bakan Ertuğruloğlu, katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Crans-Montana'da sadece Kıbrıs Konferansı'nın başarısızlıkla sonuçlanmadığını, 50 yıldır devam eden müzakere sürecinin de noktalandığını vurgulayan Ertuğruloğlu, BM parametreleri diye ifade edilen, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon için sürdürülen müzakere sürecinin çöktüğünü belirtti.

Ertuğruloğlu, müzakere süreçlerine karşı olmadıklarını, Kıbrıs konusunda veya herhangi bir konuda diplomasinin bitmeyeceğine dikkati çekerek, "Diplomasi bir şekilde tekrar canlanacaktır. Ama önemli olan yeni müzakere sürecinin hangi parametrelerde hangi zeminde, kiminle kimin arasında, hangi hedefe doğru gerçekleştirileceğidir. Bu sağlıklı bir şekilde saptanmadığı takdirde doğru bulunamaz. Bunun çalışmasının yapılması gerekir." diye konuştu.

- "Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye çok başarılı bir süreç yürüttü"

Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin Crans-Montana'da çok başarılı bir süreç yürüttüğünü, süreci bir çözüme taşıma gayretlerinin de Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere nezdinde olumlu karşılandığını ifade eden Ertuğruloğlu, süreci Rum tarafının "sıfır asker, sıfır garanti" ısrarının çökerttiğini dile getirdi.

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

"Bu parametrelerle çözüm arayışı artık mümkün değil. 50 yıllık BM süreci bitti. Eşitlik olacaksa bu eşitliğin gerçek anlamda masada ortaya çıkması lazım. Yani bundan sonra devletten devlete müzakere olmalı. Rum devleti bizimle toplum olarak eşitsizlik temelinde müzakere ettiği sürece masadan ortaklar olarak kalkmamız mümkün değildir, bu süreç bitmiştir. Hala daha bu konuda ısrarlı olmak Kıbrıs Türk halkına zarardan başka bir şey değildir."

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin "sonuç, ortak başarısızlıktır" açıklamasına da değinen Ertuğruloğlu, bu açıklamanın Türk tarafına haksızlık olduğunu çünkü sürecin tamamen Rum tarafı yüzünden çöktüğünü vurguladı.

- "AB ve BM Kıbrıs'ta tarafsız değil"

Tahsin Ertuğruloğlu, bu yönde yapılan açıklamaların BM'nin tarafsızlığını sorgulattığına işaret ederek, Kıbrıs Türk halkına her türlü haksızlığı yapan AB ve BM'nin Kıbrıs'ta tarafsız olmadığını dile getirdi.

Ertuğruloğlu, "Kıbrıs Türk halkına her şartta sahip çıkan ana vatan Türkiye'nin de bazı kesimler tarafından eleştirilmesinin yanlış ve haksızlık olduğunu" belirterek, "Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının tek sorumlusu Rum tarafı ve Yunanistan'dır. Artık çalınacak ve kaybedilecek zamanımız yok. Mevcut BM parametreleriyle sürdürülen bu süreç bitmiştir." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, yeni sürecin nasıl olacağıyla ilgili tüm tarafların geniş bir değerlendirme yapması gerektiğini söyledi.

Siyasi partilerin geçmişte yaptığı hataları tekrarlamaması gerektiğine değinen Ertuğruloğlu, halkın ve ülkenin çıkarlarının önemli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs'ta çözüm şansının ancak ve ancak Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının eşit zeminde masaya oturtulmasıyla olabileceğinin altını çizen Ertuğruloğlu, mevcut BM parametreleriyle çözüm olmayacağının son olarak Crans-Montana'da da görüldüğünü ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlatılan müzakereler kapsamında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"
, "Mülkiyet"
, "Yönetim-Güç Paylaşımı"
, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.