Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Erbil Valisi Nevzad Hadi, petrol fiyatlarının artması ve Bağdat ile ilişkilerinin düzelmesiyle mali durumun iyileştiğini belirterek, projelerinin hayata geçirilmesinde aslan payının Türkiye'nin olacağını söyledi.

IKBY'de yer alan Erbil, Süleymaniye ve Duhok'taki önemli altyapı projelerinin altında Türkiye'nin bölgede faaliyet gösteren şirketlerinin imzası bulunuyor.

Irak'ta 2003 yılından sonra meydana gelen iç çatışma ve savaşlar nedeniyle IKBY özellikle ülkede ticaret yapmak isteyenler için güvenli bir ada haline geldi.

Türkiye'den gelen 3 binden fazla şirket IKBY'de terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıktığı 2014 yılına kadar aktif faaliyet gösterip, bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynuyordu.

DEAŞ'ın 2017 yılından itibaren Irak'ta büyük oranda etkisizleştirilmesi, hem Irak hem de IKBY'de seçimlerin gerçekleştirilmesinin ardından ekonominin tekrar kalkınması öngörülüyor. Türkiye ve IKBY arasında hâlihazırda bulunan sınır kapısı sayısının da 2'den 3'e çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.

Türkiye'nin yeni dönemde IKBY'deki ekonomik konumunu bölgenin ticaret merkezi Erbil'in Valisi Nevzad Hadi, AA muhabirine değerlendirdi.

"Ana ve stratejik projelerimiz, Türk şirketleri tarafından hayata geçirildi"

Bölgenin gelişmesi, önemli altyapı projelerinin tamamlanması ve ülkenin diğer bölgelerine nazaran önemli bir kalkınmanın IKBY'de yaşanmasında Türkiye'nin rolünün olduğunu belirten Hadi, "IKBY'nin gelişmesi, güçlü komşumuz Türkiye'nin hayata geçirdiği projelerin sayesinde oldu. Ana ve stratejik projelerimiz, Türk şirketleri tarafından hayata geçirildi." ifadelerini kullandı.

DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Irak'ın 2'nci büyük kenti Musul'u ve ardından diğer bölgeleri ele geçirmesiyle IKBY'nin de savaşa girdiğini hatırlatan Hadi, 3 yıl süren mücadelenin beraberinde getirdiği yüksek maliyet ve petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş nedeniyle bölgede ekonomik krizin meydana geldiğini hatırlattı.

Ekonomik durumun şu anda iyileşmeye doğru gittiğinin altını çizen Hadi, "Hükümetin (IKBY) mali durumu iyiye gidiyor. Bir yandan petrol fiyatları artarken diğer yandan ise Bağdat ile ilişkilerimiz daha da güçleniyor. Hükümet olarak borçlarımızın büyük oranını ödedik." diye konuştu.

"Askıya alınan ve yeni projelerimizi hayata geçirmeye başladık." diyen Hadi, kentler arasındaki yollar ve tünellerin inşası için çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti.

ProjelerdeTürk firmalarına öncelik tanıyacaklarını dile getiren Hadi, eskinden olduğu gibi yine aslan payının Türkiye'ye düşeceğini söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'yi güçlü bir komşumuz olarak görüyoruz. Türk şirketleri, IKBY'de havaalanı, elektrik santralleri, petrol rafinerileri ve yol yapımı, inşaat gibi tüm alanlarda büyük projelere imza attı. Türk şirketlerine her türlü kolaylığı sağlıyoruz."

3'üncü sınır kapısı çalışmaları

Türkiye ve IKBY arasında ticari geçişlerin en yoğun yaşandığı Habur Sınır Kapısı'nın yanında insani geçişler için daha çok kullanılan bir de Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki "Üzümlü" bulunuyor.

Hakkari ve Erbil vilayeti arasındaki yeni "Derecik Sınır Kapısı'nın" açılması için de yol yapım çalışmalarının devam ettiğini belirten Hadi, şunları kaydetti:

"Türkiye, tarafına düşen kısmın çalışmalarını tamamladı. Ancak bizim taraftaki yol yapım çalışmaları krizlerden dolayı askıya alınmıştı. Şimdi tekrar başladık. Bu sınır kapısı ikili ticari ilişkiler için önemlidir."

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Mayıs 2018'de açıkladığı verilerde Irak ve Türkiye arasındaki ticari hacmin 2017 yılında 9 milyar dolar civarında olduğunu bildirmişti.