Suriye’de Beşar Esed rejiminin kimyasal silahla düzenlediği saldırıda aralarında çocuklarında bulunduğu onlarca sivilin hayatını kaybetmesi üzerine ABD Kongre üyeleri Başkan Donald Trump’a Suriye savaşı konusunda adım atması için baskı yapıyor.

Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain eski Başkan Barack Obama’nın altı yıl boyunca kararsız ve sessiz kalmasının Trump yönetimini çok da kolay olmayan seçeneklerle baş başa bıraktığını ancak Beyaz Saray’ın hala Suriye’deki gidişatı değiştirmek konusunda fırsatı bulunduğunu ifade etti.

Arizona Senatörü McCain:"Başkan Trump Suriye’de gidişatı değiştirecek"

MacCain yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Karşı karşıya kaldığımız zorluklar ne kadar karmaşık ve zor olursa olsun Başkan Trump ve yönetiminin Suriye’de gidişatı değiştirecek ve 400 bin Suriyelinin ölümüne ve altı milyon insanın ise mülteci durumuna düşmesine neden olan bu insani ve stratejik felakete müdahale etmek için fırsatı vardır. Bu fırsatı kaçırmamak için bazı zor stratejik sorulara cevap vermek gerekecek. Ancak bu fırsatı değerlendirene kadar savaş, terör ve mülteci akını devam edecek ve Amerika’nın ulusal güvenlik menfaatleri daha büyük risklere maruz kalacaktır."

Arkansas Senatörü Cotton: "Güçlü bir Suriye politikasının tam zamanı"

ABD Senatosunun şahin kanadından İran’a muhalefeti ile bilinen Arkansas Senatörü Tom Cotton da benzer bir açıklama yayınladı.

Açıklamasında Obama’nın Suriye konusunda bir şey yapmamasını eleştiren Cotton, Obama’nın kimyasal silahlarla ilgili ortaya attığı 'kırmızı çizgiyi', gereğini yapmamakla sildiğini ve ABD’nin dünyadaki güvenirliliğine zarar verdiğini ifade etti.

Cotton, "Zalimlikleri için Esed hükümetini, İran ve Rusya’yı sorumlu tutacak daha güçlü bir Suriye politikasının tam zamanı. Ve bu politika Esed’in Suriye’yi terk etmesini istemekle başlamalı." dedi.

Güney Carolina Senatörü Graham: "Başkanın selefi ile aynı hataya düşeceğine inanmıyorum"

Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham ise konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

İdlib’deki saldırıyı Esed rejiminin gerçekleştirdiği ile ilgili aklında hiçbir şüphe kalmadığını dile getiren Graham “Şimdi Başkan’ın mesele dış politika ve diktatörlere karşı durmak olduğunda, Başkan Obama olmadığını kanıtlama zamanıdır.” ifadesini kullandı.

Graham ayrıca "Başkanın konu Esed ve Suriye olduğunda selefi ile aynı hataya düşeceğine inanmıyorum." dedi.