Çin Dışişleri Bakanlığı, uluslararası topluma Arakan sorununa yapıcı çözüm bulmak için harcanan çabalara destek verme çağrısında bulundu.

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin’de yaptığı olağan basın toplantısında, Myanmar hükümetinin, BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee’nin Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen insan hakları ihlallerini soruşturmasına izin vermemesine ilişkin, “Uluslararası toplumun konuyu daha karmaşık hale getirmek yerine Bangladeş ve Myanmar arasında sorunun diyalog ile çözülmesine yapıcı destek sunmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Karşılıklı diyalog tek çıkış yolu"

Ülkesinin ilke olarak sorunun karşılıklı saygı ve eşitlik çerçevesinde yapıcı diyalog ve iş birliği ile ele alınmasını savunduğunu belirten Hua, konunun karşılıklı diyalog ile çözülmesinin söz konusu iki ülke arasında tek çıkış yolu olduğunu ifade etti.

Arakan’ın tarihi, dini ve etnik sebeplerle Myanmar’ın iç işleri olduğuna dikkati çeken Sözcü Hua, komşu ülke olarak, Myanmar’ın siyasi istikrar, ulusal uyum ve ekonomik kalkınma içinde olmasını umduklarını söyledi.

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Lee, yaptığı yazılı açıklamada, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen insan hakları ihlalleri de dahil ülke genelindeki insan hakları ihlallerini araştırmak üzere gelecek ay Myanmar’a gideceğini ancak Myanmar hükümetinin ülkeye tüm erişim izinlerini iptal ettiğini kendisine bildirdiğini kaydetmişti.