SAO PAULO (AA) - Brezilya Olimpiyat Komitesi (COB) Başkanı Carlos Nuzman, 2016 Yaz Olimpiyatları'nın Brezilya'da düzenlenmesi için Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine rüşvet verilmesini planladığı iddiasıyla Rio de Janeiro'da gözaltına alındı.

Yetkililer, Brezilya'nın 2016 Yaz Olimpiyatları'na ev sahibi seçilmesi süreciyle ilgili yürütülen "Haksız Oyun" soruşturması kapsamında, COB Başkanı Nuzman'ın, oy satın alınmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi.

Soruşturma kapsamında Komitenin yöneticilerinden Leonardo Gryner'ın da gözaltına alındığı kaydedildi.

Nuzman, geçen ay, Rio 2016 ile ilgili yolsuzluk soruşturmasında ifade vermek üzere polis merkezine götürülmüştü.

Evinde arama yapılan ve pasaportuna el konulan Nuzman, hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

Ülkede yürütülen "Araba Yıkama Yolsuzluğu" operasyonunun da savcılarından olan Fabiana Schneider, Fransız makamlarıyla iş birliği yapılan soruşturmada, Rio de Janeiro yönetiminin kamu hizmetleri için dış kaynaklı bir şirketle imzaladığı sözleşmeler ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) üyelerine rüşvet olarak ödenen 2 milyon dolar arasında bağlantı olduğunu belirtmişti.

Schneider, iddialara ilişkin ulaşılan en önemli kanıtın, 29 Eylül 2009'da, ABD'nin Miami şehrindeki Matlock Capital Grup ile eski UOK üyesi Lamine Diack'ın oğlu Papa Massata Diack'ın şirketi Pamodzi Consulting arasında yapılan finansal anlaşma olduğunu söylemiş ve 2 milyon dolarlık iki transferden üç gün sonra Rio'nun olimpiyatlara ev sahibi seçildiğine dikkati çekmişti.

COB Başkanı Carlos Nuzman'ı da soruşturmaya dahil ettiklerini ve yurt dışına çıkış yasağı getirdiklerini vurgulayan Schneider, "Nuzman, iş adamları ve COB temsilcileri arasındaki bu noktalarda merkez unsur olarak ortaya çıkıyor. Brezilya'ya gelebilecek oyunlar için her adımı planlayan seçkin bir grup ve gerçek bir çıkar üçgeni vardı." demişti.