LAHEY/SARAYBOSNA (AA) - Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), eski Hırvat askeri ve siyasi yetkililerin Bosna'daki savaş suçlarından yargılandığı "Prlic ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında 6 isme toplam 111 yıl hapis cezası verdi.

Bosna'daki savaşta, ülkenin güneyindeki Boşnak halka yönelik insanlığa karşı suçlar işlemek, savaş kanunlarını ve Cenevre sözleşmelerini ihlal etmek suçlarından sorumlu tutulan 6 eski Hırvat askeri ve siyasi yetkili, 2013'teki ilk kararda da 111 yıl hapse mahkum edilmişti.

İtiraz üzerine bugün yapılan temyiz duruşmasında, Bosna Hersek'teki sözde Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti (HR-HB) Başbakanı ve Hırvat Savunma Konseyi (HVO) Başkanı Jadranko Prlic'e 25 yıl, HR-HB Savunma Bakanı Bruno Stojic'e 20 yıl, HVO ana üs komutanı eski general Slobodan Praljak'a 20 yıl, Praljak'ın yardımcılığını yapan Milivoj Petkovic'e 20 yıl, HVO askeri polis birimi komutanı Valentin Coric'e 16 yıl ve esir değişimlerinden sorumlu Berislav Pusic'e 10 yıl hapis cezası verildi.

Savaş suçlusu Hırvat askeri ve siyasi yetkililerin cezalarında, 2013 yılındaki ilk karara kıyasla herhangi bir değişiklik olmadı. Yargılanan 6 Hırvat, 1990'lı yıllardaki Bosna savaşında insanlığa karşı suç işlemek, savaş kanunlarını ve Cenevre sözleşmelerini ihlal etmekten suçlu bulundu.

Temyiz duruşmasına, Berislav Pusic katılmadı.

- Eski Hırvat general zehir içti

Savaş suçlusu eski Hırvat general Praljak, cezasının açıklanmasının ardından "Slobodan Praljak savaş suçlusu değildir. Cezayı kabul etmiyorum." diye bağırarak belirsiz bir madde içti.

Praljak'ın avukatının, Temyiz Konseyi'ni müvekkilinin zehir içtiği konusunda uyarmasının ardından, duruşmaya son verildiği açıklandı.

Yaklaşık üç saatlik aranın ardından duruşma başka bir salonda devam ederken, hastaneye kaldırılan eski general Praljak'ın hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Praljak'ın durumu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

- Mostar Köprüsü'nün yıkılmasından beraat

2013'teki ilk kararda tarihi Mostar Köprüsü'nün 1993'te yıkılmasından da suçlu bulunan Hırvat yetkililer, bugünkü temyiz davasında ise iddianamenin bu maddesinden sorumlu tutulmadı. Temyiz Konseyi, Mostar Köprüsü'nün "askeri bir hedef" olduğuna ve yıkılmasının suç teşkil etmediğine hükmetti.

ICTY Temyiz Konseyi, Hırvatistan'ın ve dönemin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman'ın da "ortak suç teşebbüsü" kapsamında, Bosna'daki savaşta ülkedeki Hırvat güçlerinin yanında yer aldığını bir kez daha onayladı.

- İlk karar

Mahkemenin 2013'teki ilk kararında da Prlic 25 yıl, Stojic, Praljak ve Petkovic 20'şer yıl, Coric 16 yıl ve Pusic 10 yıl hapse mahkum edilmişti.

Prlic ve diğerleri hakkındaki ilk iddianame 2004'te hazırlanmış, son kez 2008'de değiştirilmişti. Söz konusu 6 Hırvat, kendi rızalarıyla 5 Nisan 2004'te Lahey'deki mahkemeye teslim olmuştu.

Dava, 26 Nisan 2006'da görülmeye başlanmış, 7 Şubat-2 Mart 2011 arasında tarafların son sözlerini söylemesiyle sona ermişti.