GORNJİ VAKUF (AA) - Bosna Hersek'in Gornji Vakuf kentinde Türk kurumlarının desteğiyle Voljevac İlköğretim Okulunda Türkçe sınıfı açıldı.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü'nün 2011-2012 eğitim öğretim yılından bu yana sürdürdüğü "Tercihim Türkçe" projesi kapsamında Voljevac İlköğretim Okulu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Sancaktepe belediyesinin katkılarıyla Türkçe sınıfına kavuştu.

Voljevac İlköğretim Okulu Müdürü Fikreta Susic, Türkçe sınıfının açılışında yaptığı konuşmada, sınıfın hazırlanmasına Sancaktepe belediyesinin maddi destekte bulunduğunu söyledi.

Açılışa katılan Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem'e ve Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür eden ileten Susic, "Okulumuzda 72 öğrenci Türkçe öğreniyor. Yunus Emre Enstitüsü'nün projesi sayesinde öğrencilerimiz modern ortamda Türkçe öğrenme fırsatı yakaladı." dedi.

Yunus Emre Enstitüsü açılışta Voljevac İlköğretim Okulu öğrencilerine çanta ve kırtasiye malzemeleri de dağıttı.

- Gornji Vakuf'un ilk spor salonu açıldı

Gornji Vakuf kentinin ilk spor salonu da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından açıldı.

İnşasını TİKA ve Sancaktepe Belediyesinin finanse ettiği spor salonu, Gornji Vakufluları sevindirdi.

Açılışa katılan Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, spor salonu projesinin, Türkiye'nin desteğiyle gerçekleştirilen çok sayıda projeden biri olduğunu belirterek,"TİKA, son 10-15 yıldır yüzlerce projeyle Bosna Hersek'te turizme sağladığı katkının yanı sıra başta spor ve sağlık alanında olmak üzere gerçekleştirdiği projelerle yaşam kalitesini de artırdı." ifadesini kullandı.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik de Balkanlar'da ve Bosna Hersek'te gençlere ve çocuklara faydalı olacak projeler yürüttüklerini ifade ederek, "Söz konusu proje, bu ülkenin gençleri için büyük önem arz ediyor. Alija İzetbegovic, 1945 yılında gençler için bir mücadele başlattı. Aynısını Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da yapmıştı. Her ikisi de kendi ülkelerinin gençlerine güvenmişlerdi." dedi.

Çevik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptığı açıklamayla sokaklara dökülenlerin büyük bölümünü gençlerin oluşturduğunu anımsatarak, Bosna Savaşı'nda aynı mücadeleyi bu şehrin gençlerinin Gornji Vakuf için verdiğini söyledi.

Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Gornji Vakuf'ta açılan spor salonunun, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki güçlü ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirterek, çocuklar için yatırım yapan belediye başkanlarına teşekkür etti.

Sancaktepe Belediye Başkanı Erdem de iki belediye arasındaki dostane ilişkilerin gün geçtikçe güçlendiğini belirterek, "Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bosna Hersek ile Türkiye kardeş ülkelerdir. Kardeş ilişkilerimiz gelecekte de aynı şekilde devam edecektir." diye konuştu.

Gornji Vakuf Belediye Başkanı Sead Cavusevic, projenin tüm şehri mutlu ettiğini, Sancaktepe belediyesine müteşekkir olduklarını kaydetti.