Arakan Rohingya Birliği Genel Direktörü Dr. Wakar Uddin, "Birleşmiş Milletler(BM) de Arakan'a gitmeli ve Arakanlı Müslümanları korumalıdır. Aksi halde Arakanlı Müslümanlar topraklarına geri dönseler bile ordu ve fanatik Budistler, bir süre sonra onları öldürecektir." dedi.

Wakar Uddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçan Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e geçişlerinin devam ettiğini ancak ilk günlere nazaran sayılarının azaldığını kaydetti.

Myanmar güvenlik güçlerinin ve fanatik Budistlerin Arakan'daki köylere saldırmaya devam ettiğine işaret eden Uddin, "Polis gelip havaya ateş açarak insanları korkutup köylerinden kaçırıyor. Sonra fanatik Budistler devreye girerek boşalan köyleri yakıyor. Bu nedenle hala çok sayıda Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Yakılan köylere Budistlerin yerleştirilmesi amaçlanıyor 

Uddin, hükümetin, Arakanlı Müslümanları Bangladeş sınırında "ülke içinden yerinden edilmişler" kamplarına toplamayı planladığına işaret eden Uddin, Arakanlı Müslümanların yakılan köylerine de Budistlerin yerleştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Myanmar'ın BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan başkanlığındaki Arakan Danışma Komisyonunun sunduğu tavsiyeleri uygulayacağını açıkladığını anımsatan Uddin, "Komisyon tavsiyelerinde Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık verilmesi, eğitim hakkı tanınması gibi birçok öneri bulunuyor. Myanmar hükümetinin bu tavsiyeleri nasıl uygulayacağını görmek istiyoruz." diye konuştu.

Vatandaşlık haklarının geri verilmesi için Myanmar'a baskı yapmalı

Uddin, Arakanlı Müslümanları ordu ve fanatik Budistlerin şiddetinden korumanın en etkili yolunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) bu konuda alınacak kararlar olduğuna işaret ederek "BM de Arakan'a gitmeli ve Arakanlı Müslümanları korumalıdır. Aksi halde Arakanlı Müslümanlar topraklarına geri dönseler bile ordu ve fanatik Budistler, bir süre sonra onları öldürecektir." dedi.

Arakanlı Müslümanların Myanmar yönetimine bağlı hastanelerde tedavi göremediğini ve eğitim alamadığını vurgulayan Uddin, "Toplumsal gelişme önemli. Uluslararası toplum Arakanlı Müslümanlara eğitim, sağlık ve altyapı hizmetlerinin sağlanması, vatandaşlık haklarının geri verilmesi konusunda Myanmar'a baskı yapmalıdır." ifadesini kullandı.