MADRİD (AA) - İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde bağımsızlık yanlısı girişimler, Katalan milliyetçileri arasında ilk kez bölünmeye neden oldu.

Katalonya Özerk Yönetimi'nin Ekonomik İşler ve Şirketlerden sorumlu Bakanı Jordi Baget, bir Katalan gazetesine verdiği demeçte "İspanyol devletinin o kadar büyük bir gücü var ki referandumu yapamamamız büyük olasılık." ifadelerini kullandığını için görevden alındı.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, özerk yönetimde azınlık hükümetiyle iktidarda olan "Evet İçin Birlik" ittifakına dışarıdan destek veren radikal sol görüşlü Halk Birliği Adaylığı Partisinden (CUP) gelen baskılar sonucu, "Referandumunun yapılmasından şüphe duyduğu" gerekçesiyle Baget'in görevine son verdi.

Baget'in yerine eski Bakan Santi Vila'yı atayan Puigdemont, "Ben başkan olduğum sürece referandum olacak." dedi.

Katalan basını, iktidar ortaklarından Katalan Avrupalı Demokrat Partisinin (PDeCAT) Baget'in görevden alınmasına tepki gösterdiğini ve kararı "parti içinde darbe" olarak nitelendirdiğini yazdı.

Katalonya özerk yönetim hükümetindeki "Evet için Birlik" ittifakı ve dışarıdan destek veren CUP, Katalonya'yı İspanya'dan ayırmayı hedefleyen ve 1 Ekim'de yapılacağı iddia edilen bağımsızlık referandumunun yol haritasını belirleyen "Referandum Yasası"nı bugün Katalan Parlamentosuna sundu.

Yasanın en geç ağustos ayının ilk haftasında Katalan Parlamentosunda oylanıp kabul edilmesi öngörülse de İspanya hükümetinin itirazıyla geçmişte olduğu gibi Anayasa Mahkemesinin bu girişimi engellemesi bekleniyor.

- İspanyol hükümetinden belediyelere mektup

Bu arada İspanya'da hükümet, Katalonya'daki 993 belediyeye birer mektup göndererek 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumu girişimlerine destek vermemeleri uyarısında bulundu.

Belediyelere "Anayasa ve özerklik statüsüne saygı çerçevesinde hareket etme zorunlulukları" olduğu hatırlatılan mektupta, Anayasa Mahkemesinin Katalonya'da "yapıcı süreç" olarak adlandırılan siyasi bağımsızlık girişimlerini ve 1 Ekim'de yapılacağı savunulan referandumu yasakladığı vurgulandı.