BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ilave gümrük vergisi uygulama kararına karşı Avrupa Birliği’nin (AB) kararlılıkla yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

Gabriel, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirileceğine ilişkin açıklamasını endişeyle karşıladığını belirtti.

Almanya ve Avrupalı şirketlerin dampingli fiyatlarla haksız rekabet yapmadığını savunan Gabriel, ABD'nin bu uygulamasının AB'nin ihracatını ve istihdamını etkileyeceğini ifade etti.

"AB, Avrupa'da binlerce kişinin istihdamını tehlikeye sokan ABD'nin ek vergilerine kararlılıkla yanıt vermelidir. Washington bundan kuşku duymamalıdır." diyen Gabriel, ABD ile Avrupa arasındaki bu ciddi ticaret anlaşmazlığının Avrupa'nın ve ABD'nin çıkarına olmadığını dile getirdi.

Gabriel, bu uygulamanın ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla gerekçelendirilmesinin özellikle AB ve NATO partnerlerine karşı anlaşılamaz olduğunu belirtti.

"İki kişi kavga ederse, bundan üçüncü kişi faydalanır." ifadesini kullanan Gabriel, Trump’ın kararını yeniden gözden geçirmesini ümit ettiğini dile getirdi.

Gabriel, uluslararası ticaret çatışmasını önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı.