AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Selami Kuran ve Prof. Dr. Esra Gül Dardahan Kibar, Türkiye'nin AİHM'de görev yapacak hakim adayı listesinde yer aldı.

Söz konusu aday listesi, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Avrupa Konseyine bildirildi.

Avrupa Konseyi bünyesindeki "Danışma Paneli"nce adayların yeterli bilimsel ve akademik niteliğe sahip olduğu görüşü üzerine adaylar, AİHM Hakimi Seçme Komisyonu'nca 27 Eylül'de mülakata alındı.

Komisyon, adayların yeterli niteliğe sahip olmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin listesinin reddedilmesini istedi ve listeyi oylanmak üzere Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kuruluna gönderdi.

Mülakatta, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ve diğer siyasi konulara ilişkin verdiği cevaplar sonrasında, Komisyon üyesi parlamenterler tarafından Kuran'ın uygun bir aday olmadığının değerlendirildiği öğrenildi.

Bunun üzerine Selami Kuran adaylıktan çekilirken, Türkiye'nin listesi ise reddedilmek üzere gönderilen AKPM Genel Kurulunda oylanamadı.

Yeni aday belirleme süreci başladı

Yaşananlar sonrasında Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı ise Kuran'ın adaylıktan çekilmesi nedeniyle yeni bir aday belirlenmesi amacıyla başvuru ilanı yayımladı.

Buna göre adaylar, 24 Ekim'e kadar Adalet Bakanlığına başvuru yapabilecek.

Başvuruların alınmasından sonra adayların aranan özelliklere sahip olup olmadıkları, mülakata katılmaya hak kazanıp kazanmadıkları, Dışişleri ve Adalet bakanlıkları yetkililerinden oluşan heyet tarafından ön değerlendirme yapılarak belirlenecek.

Mülakata katılmaya hak kazanan adaylar bilgilendirilecek. Mülakat komisyonu, 30-31 Ekim tarihlerinde uygun bir gün veya günlerde Ankara'da toplanacak.

Komisyon tarafından belirlenen adaylar, Adalet Bakanlığınca 2 Kasım'a kadar Cumhurbaşkanı'na sunulacak.

Mülakat Komisyonunun önerdiği listeden bir kişi, Avrupa Konseyi makamlarına iletilmek üzere Cumhurbaşkanı tarafından 12 Kasım'a kadar tespit edilecek. Listedeki diğer kişiler yedek aday olarak değerlendirilebilecek.

Nihai liste ise en geç 12 Kasım 2018'e kadar Dışişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Konseyine iletilecek.

Başvuruyla ilgili detaylı bilgiye, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığının internet sitesinden ulaşılabilecek.