Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) nisan ayı Başkanı ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BMGK'nın nisan ayı programına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Beşşar Esed'in geleceği, İsrail'in yasa dışı yerleşimleri ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Beyaz Saray ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Esed'in kendi halkına yaptıkları korkunç"

Nikki Haley, son dönemde hem ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson hem de kendisinin "Esed'in geleceğine Suriye halkının karar vereceği" yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine, "Esed'e karşı içimizde bir aşk yok; bunu açıkça belirttik. Kendisi uzun süredir barışın önünde engel, bir savaş suçlusu. Kendi halkına yaptıkları korkunç." yanıtını verdi.

Bu açıklamaların Esed'in seçimlere katılmasını ABD'nin destekleyeceği anlamına gelmediğini kaydederek Esed'in ABD'nin radarında olmayı sürdüreceğini anlatan Haley, "Suriye halkının artık Esed'i istediğini düşünmüyoruz. Esed'in eylemlerini sert şekilde kınamayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

"İsrail yerleşimleri durmalı"

Nikki Haley, gazetecilerin İsrail-Filistin sorunu ve İsrail'in yerleşim birimi kurma eylemlerine ilişkin sorularını da yanıtladı.

İsrail-Filistin sorununun çözümü için BM'ye değil ikili müzakerelere ihtiyaç olduğu görüşünü tekrarlayan Haley, konunun BM'ye gelmesi halinde destek vermeyeceklerini Filistin tarafına ilettiklerini aktardı.

BM'nin "İsrail aleyhine fazla mesai harcadığını" savunan Haley, Ortadoğu'da "Suriye krizi, İran'ın terörü desteklemesi" gibi çok daha önemli konular olduğunu kaydetti.

İsrail'in yerleşim yeri kurma kararlarına ilişkin ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları hatırlatılan Haley, "İsrail'in yeni yerleşim kurma faaliyetlerinin durmasını istiyoruz. Bu yerleşim yerleri çözüme yardımcı değil." diye konuştu.