ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, "El-Bab’ın doğu tarafı çok karışık bir bölge. Birden fazla güç bu bölgede, açıkça söylemek gerekirse birbirlerine çok yakınlar. Tarafların ortak amacı ise DEAŞ ile mücadele." dedi.

Toner, bir soru üzerine Münbiç’te yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Toner, "El-Bab’ın doğu tarafı çok karışık bir bölge. Birden fazla güç bu bölgede, açıkça söylemek gerekirse birbirlerine çok yakınlar. Tarafların ortak amacı ise DEAŞ ile mücadele." diye konuştu.

"Bölgede gerginlik yaşanmasını istemiyoruz." ifadesini kullanan Toner, şöyle devam etti:

"Küçük bir alanda birden fazla gücün olduğu zamanlarda gereksiz veya istem dışı gerginliğin yaşanmamasını istiyoruz. Durum zaten yeterince gergin ve hareketli. Bütün taraflara DEAŞ’a yoğunlaşmaları gerektiği mesajını yolluyoruz. Koalisyon müttefiklerimiz ve ortak güçlerle yakın koordinasyon içinde olmaya devam edecek. Ortak hedefimiz DEAŞ olacak."

İsrail’in Filistin topraklarında yeni yerleşim yerleri inşası

Toner bir başka soru üzerine de İsrail’in Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Rex Tillerson’un "İsrail’in yerleşim aktivitelerini durdurması gerektiği" yönündeki sözlerini hatırlatan Toner, İsrail ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Toner, "Yeni yerleşim yerlerinin oluşturulması taraflar arasındaki sorunu etkileyebilir, bu konu ele alınıyor ve Bakan da bunu gündeme getirdi." dedi.

Mark Toner, ABD Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin rolünü ise "Beyaz Saray ile birlikte sorunun çözümü için çalışıyoruz. Şu anda, bir sonraki adımımızı atmak için durumu gözden geçiriyoruz. Dışişleri Bakanlığının bu süreç içinde rol oynadığını belirtmek isterim." sözleriyle ifade etti.