RAMALLAH (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Uluslararası Barış Görüşmelerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt'a, İsrail hapishanelerinde açlık grevinde bulunan Filistinli tutuklularla ilgili bilgi verdi.

Greenblatt'ı İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde kabul eden Abbas, Fetih Hareketi Merkez Konsey Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, görüşmenin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abbas, "Greenblatt'a, İsrail hapishanelerinde açlık grevinde bulunan esirlerimiz ile ilgili geniş ayrıntılı bilgi verdim. Greenblatt ile konuyu derinlemesine inceleyerek ele aldık." dedi.

Açlık grevindeki Filistinli tutukluların durumunun zor ve hassas bir konu olduğuna vurgu yapan Abbas, "ABD'den tutukluların insani taleplerini güvence altına alacak şekilde müdahale etmeleri talebinde bulunduk. Bakalım ABD'li taraf bu konuda ne yapabilecek?" ifadelerini kullandı.

Abbas, Greenblatt ile kısa bir süre içerisinde cevap almak üzere iletişime geçeceklerini belirterek, "İsrail’in, tutukluların taleplerini reddetmek için hiçbir gerekçesi yok. Bu talepler uzun zamandan beridir gündeme getiriliyordu zaten. İsrail, taleplerini reddederek esirlerimizi cezalandırmaya, bizi de esirlerimizle cezalandırmaya çalışıyor. Herkesin razı olacağı bir neticeye varana kadar sabredeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Abbas, iki gün önce Filistin’i ziyaret eden ABD Başkanı Trump'tan, İsrail hapishanelerinde bir aydan fazladır açlık grevinde bulunan Filistinli tutuklular için İsrail'e baskı yapması talebinde bulunmuştu.

İsrail hapishanelerindeki bin 500'den fazla Filistinli, "İsrail'in keyfi uygulamaları ve hak ihlallerine son verilerek tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi" için 17 Nisan'dan bu yana açlık grevine devam ediyor. İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapanların sayısı günden güne yeni katılımlarla artarken Batı Şeria ve Gazze'nin farklı bölgelerinde açlık grevindeki tutuklulara destek için gösteri düzenleniyor.

Filistin direnişinin sembol isimlerinden, 15 yıldır hapishanede bulunan Fetih Hareketi Merkez Konseyi Üyesi Mervan Bergusi'nin öncülük ettiği açlık grevine Hamas ve İslami Cihad Hareketi gibi diğer tüm Filistinli direniş örgütleri de destek veriyor.

Filistin Esirler Cemiyetinin de aralarında bulunduğu kurumların hazırladığı rapora göre, İsrail hapishanelerinde 481'i işgal altındaki Doğu Kudüs'ten olmak üzere, 57'si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.