Kadınlar günü münasebeti ile konunun ekonomik yönünü dikkate alan bir yazı yazmayı düşündüm. 2007 Yılında Plan ve Bütçe Komisyonunda yapmış olduğum konuşmanın bir kısmının daha uygun olacağına karar verdim. Konuşmanın bir bölümü aşağıda ifade edilen şekildeydi.

"Ülkemizde, ekonomik sıkıntıları nedeniyle çocuğuna yeterli beslenme ve eğitim imkânı sağlayamamanın üzüntüsünü çeken ve bunun yanı sıra şiddet görüp sesini duyuramayan anaların istihdamdaki konumlarının güçlendirilmesi lazımdır. Çünkü onlar zaten çalışıyorlar. Ancak çalışmalarının parasal karşılığı görülmüyor. Kadınları aile işçiliğinden kurtarıp daha donanımlı bireyler hâline getirerek iş gücü piyasasında rekabet şansını sağlamak için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Kadınların iş gücüne katılım oranının hala yüzde 28'ler düzeyinde olması ise konunun önemini yeterince ortaya koymaya yetecektir.

Kadınların işsizlik oranları Türkiye genelinde sadece kentlerde yüzde 20'ler düzeyindedir. Kırsal alanda kadınların iş gücüne katılım oranının kentlere göre daha yüksek görülmesinin asıl sebebi ücretsiz aile işçiliğidir. Kentlerdeki kadınlarımız da kayıt dışı sektörün insafına terk edilmiştir. Ayrıca, kentli kadının ev dışında çalışması için aile ve çocuk yükümlülüklerini uzlaştıracak kreş, anaokulu gibi destekler çok yetersizdir ve kadının geliri içinde yüksek bir orana ulaşarak kadını âdeta çalışmaktan vazgeçirmektedir. Bununla bağlantılı olarak çocukların eğitim sistemi içinde daha uzun süreler tutulabilmesi ve özellikle okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, eğitimin kalitesi için gerekli olduğu kadar kadınların ekonomik kalkınmaya katılımları, aile gelirinin artması, yoksulluğun azaltılması ve müreffeh bir topluma ulaşılması için de önem arz etmektedir.

Kadınlarımızın karşı karşıya bulunduğu bir tehdit de, töre cinayetleridir. Bu cinayetlerin önüne geçmek için hükümetin sosyal destekleri gözden geçirmesi gerekir."

Son zamanlarda kadınlarımız canice katlediliyorlar, pusuya düşürülüyorlar, karnındaki bebeklerle hedef oluyorlar, sığınma evlerinde çare bekliyorlar, hakaret ve ithamlara uğramaya devam ediyorlar.


Tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.