Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk Büyükelçiliğine "Erdoğan Türkler'i al götür" yazılı pankart astılar.

Identitäre Bewegung (Kimliksel Hareket) adlı bir aktivist grup tarafından yapılan destek nitelikli açıklamaya göre; pankart büyükelçilik binasının çatısından sarkıtılarak asıldı.

Pankartın üzerinde Osmanlı kuşatmalarında direnişi ile yerli halkın sevgisini kazanan Prens Eugen’i temsil eden ve at üzerine çizilmiş bir sulieti de dikkat çekti. 

Diplomatik kaynaklar, yerel saatle 14:06'da Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği'nin çatısına, yan binanın çatısından atlayarak geçen ve iki kişi oldukları tahmin edilen şüphelilerin, "Erdoğan Türkler'i al götür" yazılı sözleri içeren bir pankartı çatıdan sarkıttığını bildirdi.

Olayın anında fark edilmesi üzerine şüphelilerin kaçtığını ifade eden kaynaklar, "Söz konusu kişilerin bu olayı önceden planladıkları anlaşılmaktadır. Zira, bahse konu yasa dışı eylem sırasında binanın karşı kaldırımında bulunan bir gazetecinin asılan pankartı görüntülemek için hazır bulunduğu ve fotoğraflarını çektiği tespit edilmiştir." dedi.

Saldırganların astığı pankartın derhal kaldırıldığını aktaran kaynaklar, olayı aşırı sağcı bir grubun üstlendiği bilgisini paylaştı.

Kaynaklar, bu korsan eylemi gerçekleştirenlerin yakalanarak adalete teslim edilmeleri hususunda Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliğinin Avusturya makamlarıyla temas halinde olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türk Büyükelçiliği'ne yönelik gerçekleştirilen eyleme ilişkin, "Söz konusu eylemin Avusturya yönetiminin, iç siyasi hesaplarla Türkiye’yi ve Türk toplumunu sorumsuzca hedef olan olumsuz ve kışkırtıcı söyleminin kaçınılmaz bir sonucu olduğu açıktır." dedi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliğini hedef alan eylem hakkındaki bir soruya verdiği cevapta, Müftüoğlu, bazı eylemcilerin yandaki binanın çatısından geçtikleri Türk Büyükelçiliği binasının dış cephesine Almanca olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Avusturya’da yaşayan Türk toplumunu hedef alan, ırkçı nitelikte ve tehditkar üslupta ifadeler içeren bir pankart yerleştirdiklerini aktardı.

Söz konusu pankartın Büyükelçilik görevlilerince hemen müdahale edilerek indirildiğini belirten Müftüoğlu, olaydan haberdar edilen polisin çevrede güvenliği sağladığını ancak eylemcilerin yakalanamadığını kaydetti.

Müftüoğlu, soruşturma devam ederken, “Identitare Bewegung/Kimlikçiler Hareketi” isimli aşırı sağcı bir grubun internet üzerinden yaptığı paylaşımla olayı üstlendiğini duyurduğunu bildirdi. Müftüoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişte şehit verdiğimiz Viyana Büyükelçiliğimiz ve Avusturya’daki misyonlarımızın güvenliği Avusturya makamlarının sorumluluğundadır. Büyükelçiliğimize yönelik bu eylem maalesef ciddi bir güvenlik ve istihbarat zafiyeti bulunduğunu göstermektedir.

Avusturya makamlarının olayın faillerini en kısa zamanda yakalayarak gerekli cezaları vermesini, ayrıca Avusturya’daki misyonlarımızın güvenliğini layıkıyla sağlamasını bekliyoruz.

Öte yandan, söz konusu eylemin Avusturya yönetiminin, iç siyasi hesaplarla Türkiye’yi ve Türk toplumunu sorumsuzca hedef olan olumsuz ve kışkırtıcı söyleminin kaçınılmaz bir sonucu olduğu açıktır."

Kaynak: AA / DHA