Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Sırbistan'a yapacağı resmi ziyarete ilişkin, "Türkiye ve Sırbistan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret, bir dönüm noktası." dedi.

Büyükelçi Bilgiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic'in davetlisi olarak Sırbistan'a yapacağı resmi ziyareti ve yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Erdoğan'ın, Başbakan olarak 2010'da Sırbistan'ı ziyaret ettiğini anımsatan Bilgiç, yarınki ziyaret için de "Türkiye ve Sırbistan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret, bir dönüm noktası." ifadelerini kullandı.

Bilgiç, Türkiye ve Sırbistan arasında Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyinin tesis edilmesine ilişkin anlaşmanın imzalanacağına işaret ederek "Bölge ülkelerle benzer anlaşmalarımız var. Bu mekanizma kurulduğu zaman iki ülke arasındaki ilişkiler çok daha hızlı gelişiyor. Bakanlar Kurulu şeklinde her yıl düzenli toplantılar yapılıyor. Dolayısıyla Sırbistan'da her yıl üst düzeyde temaslarımız sürecek." diye konuştu.

Ulaştırma, su ve ormancılık alanlarında da iş birliği protokollerinin imzalanacağını vurgulayan Bilgiç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce Sırbistan'da yürütülen projelere ilişkin imzaların da yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın huzurunda atılacağını belirtti.

"Sancak'a yapılacak ziyaret önemli"

Bilgiç, ziyarette, Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı Camisi'nin yenilenmesi, çocuk merkezlerinin onarılması ve Osmanlı hamamlarının restorasyonu gibi birçok önemli konunun ele alınacağını aktararak Erdoğan'ın ayrıca Sırbistan-Türkiye İş Forumu'na katılacağını söyledi.

Büyükelçi Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş Forumu ziyaretin en önemli ayaklarından biri. Türkiye'den çok sayıda iş adamını bekliyoruz. Sırbistan son yıllarda yatırımcılarımızın gözde ülkesi haline geldi. Ziyaret sırasında bir tekstil şirketimizin Kraljevo'da yapacağı yatırıma ilişkin anlaşma da imzalanacak. Söz konusu firma burada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak."