COX'S BAZAR (AA) - KEMAL KARADAĞ - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye'nin Arakanlı Müslümanlar için Bagladeş'te kuracağı kampa ilişkin, "Şu anda kesin bir rakam söylemek zor ama 100 bin kişilik kampa muhtemelen 40-50 milyon dolar inşa için gerekecektir. Bir o kadar da yıllık ihtiyaçları karşılamak için gerekecektir." dedi.

Akdağ, Bangladeş'te Arakanlı Müslümanların kaldığı sığınmacı kapmına yaptığı ziyarete ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan'ın, Arakanlı Müslümanlar için çeşitli talimatlar verdiğini aktaran Akdağ, bu kapsamda Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanı Mofazzal Hossain Chowdhury Maya ile görüşmeler gerçekleştirdiğini, "Türkiye'nin kamp kurması, sahra hastanelerinin oluşturulması ve su kuyularının açılması" konularında üç ayrı teklif sunduklarını bildirdi.

Kamp yapımı için yer tahsisinin ardından gerekli çalışmaları başlacataklarını belirten Akdağ, Bangladeş'in yaklaşık 500 bin Arakanlı Müslüman'a kapısını açarak önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

Recep Akdağ, kurulması planlanan kampın, orta dönem barınma kampı olmasının planlandığının, asıl hedefin Arakanlı Müslümanların tekrar vatanlarına, yurtlarına, evlerine dönmesi olduğunu vurguladı.

Akdağ, kamp içerisinde barınma alanlarının yanı sıra sağlık hizmetlerinin de sunulacağı bölümlerin oluşturulacağını, Arakanlı Müslümanların bulunduğu bölgeye iki sahra hastanesinin de kurulmasının planlandığını dile getirdi. Akdağ, kampın maliyetine ilişkin, "Şu anda kesin bir rakam söylemek zor ama 100 bin kişilik kampa muhtemelen 40-50 milyon dolar inşa için gerekecektir. Bir o kadar da yıllık ihtiyaçları karşılamak için gerekecektir." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da Bagladeş'te ziyaretlerde bulunduğunu hatırlataran Akdağ, bu ziyaretle başlatılan gıda yardımının devam ettiğini belirtti.

TİKA, Kızılay ve AFAD'ın bölgede çeşitli yardımlar yaptığını ve hizmetler sunduğunu vurgulayan Akdağ, günlük yaklaşık 60 bin kişiye sıcak yemek verildiğine işaret etti.

Akdağ, Arakanlı Müslümanların sesini dünyaya duyurmaya devam edeceklerine dikkati çekerek, şu görüşlere yer verdi:

"Kurulacak kampın, geçici bir süre ile burada olmasını arzu ediyoruz. Hem Türkiye hem Bangladeş hükümeti olarak Arakanlı Müslümanların kendi evlerine, kendi yuvalarına dönmelerini istiyoruz. Bu hususta da elbette Türkiye, uluslararası planda çalışmalarını yürütecektir."

Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanı Maya da Türkiye'ye yardımları dolayısıyla teşekkür etti.

Arakan Müslümanları konusunu ilk gündeme getiren ve onlara yardım elini ilk uzatan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Maya, Türkiye'nin yakından ilgilenerek yardım etmeye çalıştığını ama diğer ülkelerden bunu göremediklerini, bunun da dikkat çekici olduğunu kaydetti.