Geçtiğimiz günlerde Rusya, tarım ürünlerinin satışı ve sevkiyatını görüşmek için Türkiye heyetini Moskova'ya davet etmişti. Ancak, Türkiye heyetinin vize işlemleri tamamlanmadığı için 26 Nisan'da planlanan ziyaretin ertelendiğini açıklanmıştı.

Türkiye heyetinin davet edilmesi hem Rus hem de Türk medyasında geniş yankı bulmuştu. Daveti 'normalleşme' sinyali olarak yorumlayanlar da olurken Mariya Zaharova, konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. Zaharova, "Özellikle Türk basını 26 Nisan'da planlanan görüşmeyi bazı konulara ilişkilendirmesi şaşırtıyor. Normalleşme için Ankara tarafından bir adım atılmazken davetin, Rusya'nın Türk ürünlerinin ithalatını eski oranda ve şartlarda tekrar başlatmak isteği şeklinde yorumlanıyor." dedi.

Davetin ne anlama geldiğini açıklayan Zaharova, "Gerçekte, uzmanlık seviyesinde heyetler arası teknik danışma söz konusu. Amaç yaptırıma tabi tutulmayan ürünlerin Türkiye'den Rusya'ya yapılan sevkiyatta devam eden ihlalleri görüşmek." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya, 17 Türk ürününe yaptırım uygulayarak 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ülkesine girişini yasaklamıştı.

Ayrıca, Mart ayında sağlıklı olmadığı gerekçesiyle Türk biberi ve narının Rusya'ya girişi geçici olarak yasaklanmıştı. Aynı nedenle 25 Nisan'dan itibaren Türk patlıcanının da Rusya'ya girişi geçici olarak yasaklanmıştı. Sorunun devam etmesi halinde tüm Türk ürünlerinin Rusya'ya girişinin yasaklanması gündeme gelebileceği belirtiliyor.