Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Myanmar’daki zulümden kaçan RohingyalıMüslümanlar için yerleşim birimi kurulmasının planlandığını söyledi.Işık, Endonezya temasları çerçevesinde Açe eyaletinin başkenti Banda Açekentinde eyalet valisi Irwandi Yusuf ile bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye ile Açe arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Işık, “Myanmar’daki zulümden kaçan Rohingyalı Müslümanlara, en başından itibaren Türkiye yardımda bulunmuştur. Bu yardımlar devam edecektir. Myanmar’dan kaçan Rohingyalı Müslümanlar için bir yerleşim birimi kurulması planlanıyor. Bu konu hakkında Bangladeş ile görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her vesileyle Arakan’da yaşanan zulmü dünyanın gündemine taşıdığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"En son Türkiye’nin çağrısıyla düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında Arakanlı Müslümanlar için bir zirve düzenlendi. Bu zirveye cumhurbaşkanımız bizzat kendisi katıldı. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan ve Bilal Erdoğan zulümden kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanları ziyaret etti. Türkiye bu krizin sona ermesi için gereken her türlü çalışmayı yapıyor ve bundan sonra da yapmaya devam edecek."

Türkiye-Açe ekonomik ilişkileri

Türkiye’nin Açe’ye daha çok yatırım yapacağını belirten Işık, “Açe ile bağlarımız çok eskiye dayanıyor. Türkiye’nin Açe’deki yatırımları enerji sektöründe devam etmektedir. Bu yatırımların daha da artması için çalışacağız.” diye konuştu.

Işık, “Türkiye’nin bölgeye yapacağı yatırımları Açe’nin ihtiyaçları ve bölgenin altyapısı belirleyecek. Bu konuyu Açe Valisi Yusuf ile görüştük. Türkiye’ye dönünce bu konu ile ilgili çalışmalarımızı hızlandıracağız. Başkent Cakarta’daki temaslarımızda da bu konuları uzun uzun görüştük. Özellikle Endonezya ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyoruz ki palmiye yağının ve diğer ürünlerin Türkiye’ye ihracatında herhangi bir sıkıntı oluşmasın.” ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Açe için büyük önem arzediyor"

Açe Valisi Irwandi Yusuf ise Bakan Işık’ın ziyaretinden çok mutlu olduklarını belirterek, “Türkiye ile ikili ilişkilerimiz tarihe dayanmaktadır. Bu nedenle bölgede yapılacak yatırımlar konusunda Türkiye’yi en öne koyuyoruz. Türkiye’nin yapacağı yatırımlar, Açe için büyük önem arzediyor.” şeklinde konuştu.

Açe halkından Işık’a yoğun ilgi

Öte yandan Bakan Işık, Açe’deki temasları çerçevesinde Cuma namazını eda ettiği Beytürrahman Camisi’nde, Tsunami Müzesi, tsunami sonrası Türk Kızılayının inşa ettiği Türk Köyü ve Osmanı mezarlığı ziyaretinde, bölge tarafından yoğun ilgi gördü.Işık, ayrıca İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanı Yardım Vakfı’nın Açe’de faaliyet gösteren yetimhanede kalan yetimlerle biraraya gelerek sohbet etti.Endonezya temaslarını tamamlayan Işık, Türkiye’ye hareket etti.