Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye'ye yaptırımların kaldırılması için gerekli belgelerin şu anda Rusya hükümetinde hazırlandığını bildirdi.

Peskov yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türkiye'nin çeşitli faaliyetlerine yasak getiren önceki belgeleri kaldıracak yeni belgelerin hazırlanması gerek."
Türkiye'ye özel önlemlerin Rusya Devlet Başkanının talimatıyla uygulandığını hatırlatan Peskov, "Tabi ki, devlet başkanının talimatı ve hükümetin gerekli belgeleri olacak. Tüm bu belgeler şu anda hükümette hazırlanıyor" dedi.

MEDVEDEV: RUSYA, TÜRKİYE'YE UYGULANAN KISITLAMALARI AŞAMA AŞAMA KALDIRACAK

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, hükümet toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya hükümetinin Türkiye'ye uygulanan kısıtlamaları aşama aşama kaldıracağını, fakat bunun Rus üreticilerine ve partnerlere zarar verilmeden yapılacağını bildirdi. Medvedev, "Türkiye'den Rus turistler için güvenlik garantisi almamız gerek" dedi.

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesinden sonra Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin yeniden düzeltilmesi için Başbakan Medvedev'e verdiği talimattan sonra toplanan Rusya Hükümeti'ne başkanlık eden Medvedev şu açıklamaları yaptı:

"Devlet Başkanı'nın Türkiye'ye uygulanan önlemlerin kaldırılmasına ilişkin talimatı doğrultusunda ilgili kararların yani hem talimatın hem de hükümetin kararnamesinin değiştirilmesine ilişkin tekliflerin hazırlanması gerek. Aşama aşama hareket edeceğiz. Burada bir taraftan siyasi durumun düzeltilmesi için bu kısıtlamaların kaldırılması gerek ve tabi ki bu Rus üreticilerin ve Rus piyasasındaki açıkları kapatan partnerlerin zararına yapılmayacak.

Turizm sezonunun en üst seviyede olduğu dönemde Türkiye'ye charter uçak seferlerine getirilen yasağın ve Rus turistlere tatile gitmeyin tavsiyelerinin kaldırılması konusu gündemde. Burada Türk hükümetinden özellikle de İstanbul'da meydana gelen trajik olayın ardından orada tatil yapan vatandaşlarımızın güvenliklerinin sağlanması için etkili önlemler alınacağına dair garanti almamız gerek.

Dün Devlet Başkanı hükümete Türkiye ile ticari işbirliğinin yenilenmesi ve bazı kısıtlamaların kaldırılması kararı üzerinde çalışılması talimatını verdi. Bu kısıtlamalar Türk şirketlerinin faaliyetlerini, Rusya'ya Türk ürünleri ve hizmetlerinin sevkiyatını kapsıyor. Charter seferlerine yasak getirilmişti.

Bu talimat doğrultusunda ilgili kararların yani hem talimatın hem de hükümetin kararnamesinin değiştirilmesine ilişkin tekliflerin hazırlanması gerek. Aşama aşama hareket edeceğiz. Burada bir taraftan siyasi durumun düzeltilmesi için bu kısıtlamaların kaldırılması gerek ve tabi ki bu Rus üreticilerin ve Rus piyasasındaki açıkları kapatan partnerlerin zararına yapılmayacak."

DHA